Még sok a kérdőjel a Huawei körül

Európában többnyire a Huawei technológiájára épülnek a 4G-s hálózatok, az 5G pedig erre alapul, így hatalmas károkkal járna a kínai cég kizárása a piacról.
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi embargó többszöri elhalasztása utána az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma most elkezdte kiadni az ideiglenes kereskedelmi licenceket, ami azt jelenti, hogy a pozitív elbírálásban részesülő vállalatok már kereskedhetnek majd a Huawei-jel. Több mint 300 cég adott be kérvényt, eddig a felét bírálták el, és jelenleg csak a biztos, hogy a Microsoft számára már szabad a pálya.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma elnöki rendelet alapján májusban döntött úgy, hogy a kínai Huawei rákerül az úgynevetett "entity list" nevű listára, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így az amerikai cégek nem kereskedhetnek vele.

Forrás: Nikkei

Felmerült a kérdés, hogy a Huawei ezzel a döntéssel hogyan használhat Androidot az okostelefonjain a továbbiakban, melyek az utóbbi években már nem csak Ázsiában, de Európában is rendkívül népszerűvé váltak. Hamar tisztázódott, hogy mivel az Android nyílt forráskódú szoftver, azt kereskedelmi licenc nélkül lehet használni,

azonban a Google saját alkalmazásaihoz szükséges Google Mobile Services (GSM) már fizetős szolgáltatás, így tehát a kereskedelmi embargó hatálya alá esik. Enélkül pedig nem lehet a telefonon sem Google Play Áruház, sem pedig olyan alkalmazások, mint a YouTube vagy a Gmail.

Végül az embargót kétszer 90 nappal meghosszabbította az Egyesült Államok, a hivatalos indoklás szerint pontosan azért, hogy lehetőséget adjon az amerikai vállalatoknak a felkészülésre. Ennek ellenére a Huawei legújabb csúcstelefonjai,

a Mate 30-család már a Google szolgáltatásai nélkül jelentek meg, és ez ugyan Kínában nem gond (ott eddig is így volt), Európa számára viszont hatalmas érvágás.

Jönnek az ideiglenes licencek

A jelen állás szerint az Egyesült Államok láthatóan nem tervezi teljesen elzárni az amerikai cégeket a Huawei-től, így lehetőséget adott arra, hogy a vállalatok ideiglenes kereskedelmi licencért forduljanak a kereskedelmi minisztériumhoz.

Elyeőre több, mint 300 kérelem érkezett be a minisztériumhoz, melynek eddig körülbelül a felét vizsgálták meg a szakértők, és nagyjából minden második esetben döntöttek úgy, hogy megadják a kereskedelmi licencet. Fontos hangsúlyozni, hogy

ideiglenes licencekről van szó,

melyeket időről-időre meg kell majd újítani.

A Huawei MateBook laptopjain úgy látszik, hogy maradhat a Windows. Forrás: Origo

Arról egyelőre szinte semmit nem tudni, hogy pontosan milyen vállalatok fordultak a minisztériumhoz licencért, és milyen elbírálásban részesültek, egyedül a Microsoft erősítette meg hivatalosan a Reuters számára, hogy ők a minap megkapták az engedélyt arra, hogy "széles piaci elérhetőségű" szoftvereket értékesítsenek a Huawei számára.

Habár konkrétan nem nevezték meg a szoftvereket, minden bizonnyal a Windows és az Office is köztük van,

ami azt jelenti, hogy a laptopok esetében már nem kell alternatív rendszert keresnie a Huawei-nek. A Google-ről viszont nincs hír egyelőre,

A kényszerpályán lévő Huawei alternatívával próbálkozik

Eközben a Huawei - nyilván kényszerűségből - úgy döntött, hogy egy teljesen saját mobilszolgáltatási-rendszert fejleszt Huawei Mobile Services (HMS) néven, ami a saját eszközein biztosítaná a teljeskörű ökoszisztémát az alkalmazások számára. A pénzt nem sajnálják rá, több mint 100 millió dollárt terveznek elkölteni arra, hogy meggyőzzék a fejlesztőket, igenis érdemes a Huawei szolgáltatási rendszerébe is áthozni alkalmazásaikat. Már több mint 1 millió fejlesztő regisztrált a HMS rendszerébe, és több mint 45 ezer alkalmazás vált elérhetővé a Huawei saját alkalmazásboltjában.

Saját mobilos ökoszisztéma a Google helyett. Vajon jó ötlet? Forrás: Origo

Mindez jól hangzik, de eszünkbe juthat róla egy másik történet, ami elég gyászosan végződött:

a Windows Phone.

A Microsoft hiába szórta két marokkal a pénzt annak érdekében, hogy meggyőzze az alkalmazásfejlesztőket, egész egyszerűen nem értékesítettek elég telefont, így nem volt felhasználói bázis, így pedig a fejlesztőknek nem érte meg foglalkozni a platformmal (és mivel nem voltak elérhetők alapvető alkalmazások, a vásárlók inkább nem is vették a Windows Phone-os telefonokat, szóval ez egy ördögi kör).

A helyzet itt annyiban más, hogy a Huawei telefonjai eddig rendkívül népszerűek voltak, a felhasználói bázissal tehát látszólag nincs gond, a kérdés már csak annyi, hogy az eddigi vásárlók ragaszkodnak-e a Huawei márkához, és így hajlandóak lesznek lemondani a Google szolgáltatásairól a jövőben, és átnyergelni egy teljesen új ökoszisztémára, vagy ragaszkodnak az Android-Google kombinációhoz, és inkább más márka készülékeit választják majd?

Szavazzon!

Mi a véleménye? Ön ragaszkodna a Huawei telefonjaihoz?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!