Bizarr okból halnak sorban a HP SSD-k

hp szerver ssd
HP szerver SSD
Vágólapra másolva!
Frissíteni kell a szoftverüket, különben 32,768 üzemóra után végük van.
Vágólapra másolva!

Nem szokatlanok a kisebb-nagyobb szoftverhibák a szilárdtest-meghajtók vezérlőszoftvereiben, azonban a HP vállalati ügyfelekkel foglalkozó részlege most alaposan lebőgött: húsz adatközpontokba szánt SSD-je is feladhatja a harcot 32,768 üzemóra, avagy 3 év, 270 nap és 8 óra után.

HP szerver SSD Forrás: HP

A problémára úgy két héttel ezelőtt derült fény, miután egyes adatközpontokban azt vették észre a rendszergazdák, hogy a szerverekben dolgozó HP SSD-k percekkel egymás után felmondták a szolgálatot. Rendkívül valószínűtlen, hogy ez véletlen volna: egyszerre és tömegesen csak akkor halnak a háttértárak, ha mondjuk egy hibás tápegység túlárammal tönkreteszi azokat.

Viszont erre utaló jel nem volt, végül a HP némi külsős segítséggel rájött, hogy valójában a meghajtók vezérlőszoftverével van a gond, egy bug miatt adják meg magukat a meghajtók.

A húsz érintett SSD közül a HP eddig nyolchoz adott ki szoftverfrissítést, a többi termékhez december második hetében érkezik majd meg a javított firmware. A frissítéseket kötelező lesz telepíteniük a rendszergazdáknak, hogy elkerüljék a meghajtók elhalálozását, és ezzel együtt

a rajtuk tárolt adatok végleges elvesztését.

A HP nem adott hivatalos magyarázatot a probléma okára, azonban a programozási ismeretekkel rendelkezők a fenti számból valószínűleg sejtik, hogy honnan fújhat a szél: a meghajtók vezérlőszoftverében az üzemórákat 16 bites, előjeles integer változóban próbálták kezelni. Ebbe a változótípusba egész számokat lehet írni, méghozzá −32,768 és 32,767 tartományban.

Jó eséllyel az történik, hogy a vezérlőszoftver elkönyveli 32,768. üzemórát, ám amikor megpróbálja visszaolvasni az értéket a változóba, akkor túlcsordulás miatt összeomlik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!