Kiberháborús helyzetekre kerestek válaszokat Budapesten

villanyvezeték villamnypózna villany áram vezeték
Electrical towers with spectacular clouds in Germany, 8.January 2014. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
Gondolt már arra, hogy mi történne, ha Szenteste sötétbe borulna egész Budapest? Vagy ha egy Európán végig söprő hóvihar miatt összeomlana a kontinens telekommunikációs infrastruktúrája? A hollywoodi jelenetek közel sem állnak olyan messze a valóságtól, mint hinnénk.
Vágólapra másolva!

Napjainkban a kibertérben államok és nem állami csoportok egyaránt arra készülnek, hogy sebészi pontosságú támadásokkal bénítsák meg a modern társadalmakat. Ukrajnában például már több ízben maradtak áram nélkül hosszabb-rövidebb ideig az elmúlt években – feltételezhetően orosz – kibertámadások következtében. Az is lehetséges, hogy véletlenül vagy szándékosan egy ilyen incidens akkor történik, amikor az időjárási viszonyok is ráerősítenek a zavarra: például, ha egy hatalmas havazás és szélvihar miatt az áramszolgáltatók gerincvezetékei szakadnak le. A lakosság áram, ellátás és információ nélkül marad.

A kép csak illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

De hogyan lehetséges mindezt egyszerre kezelni? Többek között ezekre a kérdésekre kerestek megoldást az idei Nemzeti Kiberversenyen résztvevő hazai és határon túli egyetemi hallgatók november 19-20-án. 10 csapat kvalifikálta magát a kitalált kibertámadás forgatókönyvének megoldására összpontosító válságkezelési döntéshozatali szimuláció élő fordulójába, amelyet idén is a budapesti Mesterek és Módszertanok Házában (MEMO) rendeztek meg.

A csapatok a filmekből jól ismert „szakértői csoport" bőrébe bújva döntési alternatívákat kínáltak a magyar állami és üzleti szféra kiberbiztonsági vezetőiből, szakértőiből álló neves zsűri tagjainak, akik – a filmes példánál maradva – a politikai döntéshozót személyesítették meg.

„Bizonytalan információs közegben, rövid határidők által keltett nyomás alatt teszteljük a következő évek fiatal szakértő generációjának tagjait" – foglalta össze a versenyben rejlő kihívást Berzsenyi Dániel versenyigazgató. „Hírek és álhírek, nehezen igazolható vagy ismeretlen információk, rejtélyes elkövetői szándékok és akár fel sem fedhető elkövetők képezik azt az ellenfelet, illetve akadályt, amelyet a négyfős csapatoknak le kell küzdeni. Ehhez szükségük van alapos szakismeretre, stratégiai látásmódra és jó kommunikációs készségre egyaránt, hiszen tapasztalt zsűrit kell meggyőzniük arról, hogy éppen az általuk javasolt alternatíva lenne a legjobb megoldás a modellezett válsághelyzet kezelésére."

A Nemzeti Kiberverseny túlmutat egy klasszikus „hacker" versenyen.

A sikeres szerepléshez a csapatoknak több fordulón keresztül kellett bizonyítani kiberbiztonsági, jogi, nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó tudásukat, mindamellett, hogy a technikai feladatokban is helyt álltak.

A cyex kiberbiztonsági tudatosságot növelő start-up munkatársaiból álló szervezők célja, hogy megismertessék Magyarországgal a legjobb nemzetközi kiberbiztonsági válságkezelési gyakorlatokat. A verseny ugyanakkor az általános kiberbiztonsági tudatosság és a szakma iránti érdeklődés növelését is elősegíti, és kapcsolatot kíván teremteni a tehetséges fiatalok és a magyar információbiztonsági szektor szereplői között is.

A november 20-i döntőben a legjobb négy csapat végső megmérettetésén a Team NUPS tagjai szerepeltek a legjobban, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkeztek. A nyereményük, hogy a 2020 tavaszán Genfben megrendezésre kerülő Cyber 9/12 versenyen történő szereplésüket támogatják a Nemzeti Kiberverseny szervezői.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!