Kártevőnek detektálja több vírusirtó az uTorrentet

utorrent p2p sebezhetőség sérülékenység
Kritikus sebezhetőségeket szüntettek meg az uTorrent legújabb verziójában
Vágólapra másolva!
A telepítőhöz csapott, opcionális ajánlat állhat a háttérben.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen meglepetés érheti az uTorrent vagy BitTorrent fájlcserélő alkalmazást letöltőket, a VirusTotal szerint a szoftvereket a hírünk írásakor nyolc vírusirtó is kártevőként, vagy potenciálisan kéretlen alkalmazásként detektálja. A fals pozitívokat adó, közismertebb megoldások a Windows Defender, továbbá a Comodo, a DrWeb, az ESET, a GDATA és a Sophos biztonsági alkalmazásai.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A leírások alapján úgy tűnik, hogy a problémát a torrentkliensek telepítőkészletébe beágyazott, opcionálisan telepíthető szoftverek jelentik.

A népszerű alkalmazások készítői a programjaik telepítőjén keresztül gyakran megpróbálják rátukmálni a felhasználóikra más cégek appjait, sejthetően fizetségért cserébe.

Ez még hagyján, de rendszeresen olyan szándékosan félrevezető grafikus felületet készítenek az opcionális ajánlatoknak, amelyekkel megpróbálják trükközve rávenni a felhasználókat a reklámozott szoftverek akaratlan telepítésére.

Mikor a vírusirtók potenciálisan kéretlen szoftverként detektálnak egy telepítőkészletet, akkor általában az a problémájuk, hogy azok etikátlan módszerekkel próbálnak rátukmálni valamiféle egyéb programot a felhasználókra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!