Ezek az év legjobb szelfikamerás mobiljai

Vágólapra másolva!
Ahogy a legjobb hátlapi kamerákat összegző cikkünkben, úgy ezúttal is a Dxomark szakembereinek véleményére hagyatkozunk, amikor 2019 legjobb előlapi kamerás telefonjait összegezzük.
Vágólapra másolva!

Ez a lista viszont közel sem lesz olyan változatos, mint az előző, mert nagyon úgy látszik, hogy ha szelfizésről van szó, akkor jelenleg két gyártó uralja a palettát, a harmadik gyártó készüléke pedig sajnos nem érhető el a magyar piacon, csak némi trükközéssel.

Összességében a 2019-es állás alapján a legjobb mindenes előlapi kamerával a Samsung Galaxy Note 10+ 5G rendelkezik, de szinte pontosan ugyanilyen jól járunk a Samsung többi idei csúcskészülékével, így a hagyományos Note 10-ekkel és a Galaxy S10-ezekkel is.

A Samsung idei csúcstelefonjaival csak jól járhatunk, ha fotózásról van szó, legyen szó a hátlapi, vagy az előlapi kamerákról. Forrás: Samsung

A tesztek szerint a Note 10+ előlapi kamerája még gyérebb fényviszonyok között is megállja a helyét, széles dinamikájú, szép színű fotókat készít még nehezebb körülmények között is. Érdemes kiemelni, hogy elég hűen adja vissza a bőrszínt, kiemelkedően sok részletet örökít meg és a képek zajossága is elenyésző.

Ráadásul a Note 10+ még akkor is jól teljesít, ha egyáltalán nincs fény és a vakut kell használni, ha pedig háttérkimosásos képet szeretnénk készíteni, abban is számíthatunk rá.

Az utóbbival kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a Note 10+ előlapi kamerája kiváló autofókusszal rendelkezik, és a versenytársakhoz képest elég nagy látószögben tudja megvalósítani a háttérkimosásos "bokeh" effektust, így a háttérből akkor is jól kivehetők részletek, ha kifejezetten az arcunkat szeretnénk középpontba állítani, ami kifejezetten jól jön akkor, ha látványos turistahelyszíneken fotóznánk magunkat.

A Dxomark szakemberei megjegyzik, hogy az Asus Zenfone 6 is kiváló választás a Samsung készüléke mellett, és egyébként jelentősen olcsóbb is.

Az Asus jó teljesítménye annak köszönhető, hogy ugyanazt a kamerát használja a hátlapon, mint az előlapon, ugyanis (ahogy a tesztünkben megírtuk) a kamera egy spéci szerkezet segítségével előre fordul, ha szelfit szeretnénk készíteni. Ez azt jelenti, hogy nem kellett kompromisszumokat kötni azzal, hogy előre egy gyengébb kamerát szereltek. A végeredményt tekintve a Zenfone 6 nagyobb szenzorának köszönhetően több részletet tud befogadni, és kevésbé zajos képeket készít rosszabb körülmények között.

Mivel az Asus Zenfone 6 hátlapi kamerája igény szerint előre fordul, nem kell kompromisszumokat kötnünk. Forrás: Asus

De ha már utazásról és különböző látványosságokról, tájak előtti szelfizésről van szó, nem szabad kihagyni, hogy ebben a Dxomark szerint az itthon hivatalosan sajnos nem kapható Google-telefon, a Pixel 4 teljesít a legjobban. Ez egész egyszerűen annak köszönhető, hogy ez is nagyon részletes fotókat készít, viszont a mélységélesség nagyon széles látószögben megmarad, így egyfelől hatékonyan kiemelhetjük magunkat, másfelől pedig megőrizhetünk elég részletet a háttérből is. A Pixel 4 továbbá hűen adja vissza a bőrszínt, különböző fényviszonyok mellett is jól teljesít és szépen őrzi a fehéregyensúlyt is.

Videózásban viszont a Samsung Galaxy Note 10+ 5G a nyertes, de már megszokhattuk, hogy a gyártó nagy hangsúlyt fektet a videós képességekre.

A legfontosabb, hogy a készülék (és ezúttal is érdemes megemlíteni, hogy a többi Note 10 és S10 telefon is), 4K-s videót tud készíteni az előlapi kamerával, és nagyon részletes felvételeket képes lőni szinte bármilyen fényviszonyok között. Kevés fény mellett persze veszít a részletességből, de a tesztek szerint még így is jobb, mint a legtöbb konkurens.

Mindez azért kiemelkedő teljesítmény, mert a felbontás növelésével rengeteg egyéb dologról kell gondoskodni, hogy a képminőség jó maradjon, így például a zajszűrésről is, amit a Samsung remekül megvalósított. Ráadásul a képstabilizálás is szuper, legyen szó akár beltéri vagy kültéri felvételekről.

Ha az arcunk a legfontosabb

Számos okostelefon még mindig fixfókuszú előlapi kamerával érkezik, amit megfelelő távolságra kell tartanunk az arcunktól, hogy tökéletes képet kapjunk. Persze, az ebben a cikkben is említett készülékek már az előlapon is autófokuszos szerkezeteket kaptak, azonban közülük is kiemelkedik az Asus Zenfone 6, hiszen ahogy fentebb említettük, ennek a hátlapi kamerája egyben az előlapi is,

így a "főkamera" minden előnyét élvezhetjük, ha magunkat fotózzuk.

Többek között ennek is köszönhető, hogy a Zenfone 6 jóval nagyobb szenzorral rendelkezik, mint a legtöbb szelfikamera, így több részletet is tud megörökíteni, ha az arcunkat szeretnénk a középpontba helyezni, és a háttér annyira nem számít. Ennek főleg a hölgyek örülhetnek majd, hiszen így a haj, de még a szempillák is aprólékosabban jelennek meg a képeken, és erre a szoftver pont annyi szépítést tesz rá, hogy a végeredmény még természetesnek tűnjön.

A Samsung Galaxy Note 10+ természetesen erre a feladatra is kiváló, nagyon jó autófókusszal és szépen adja vissza a bőr színét, természetes végeredményt produkál, csak nem annyira nagyon finoman részletes képeket állít elő, mint a Zenfone 6.

A Google saját gyártású telefonja, a Pixel 4 sajnos több országhoz hasonlóan nálunk sem kapható, ami kár, hiszen a nyers Android rendszer, a jó teljesítmény és a szuper kamerák nagyon vonzóvá teszik. Forrás: Google

A helyzet nem változik sokat akkor sem, ha csoportos szelfiket szeretnénk készíteni, csak éppen ebben a Dxomark szerint a Google Pixel 4 a legjobb. Ennek az oka hasonló a korábbiakhoz: szélesebb látószögű előlapi kamerával rendelkezik, mint az Asus Zenfone 6 hátulról átforduló főkamerája, így kényelmesebben befér több ember a képbe, és még a hátul állók sem vesznek el.

A Zenfone 6 részletesebb, objektíven nézve szebb csoportos szelfiket készít, de a kisebb látószög következtében a hátrébb állók esetében kevesebb lehet a részlet, kissé "puhábban" jelenhetnek meg.

Összességében azt lehet mondani, hogy ha kifejezetten szeretjük magunkat fotózni, akkor a Samsung idei csúcskészülékeivel és az Asus Zenfone 6-tal nem lehet mellé lőni, érdekes módon azonban a kínai gyártók itt még némileg elmaradásban vannak: a Dxomark top 10-es szelfi listájára mindössze a Huawei Mate 30 Pro és a P30 Pro fért fel, de persze ezen a szinten már annyira apró különbségekről beszélünk, ami csak a legelvakultabb szelfirajongóknak fog feltűnni.