Egyes játékokban drámaian jobb teljesítményt kínálhat.

Bemutatkozott az AMD Radeon videokártyák meghajtójának idei óriásfrissítése. A Radeon Software Adrenalin 2020 Edition első változtatása már a installációjakor fel fog tűnni, az új telepítője az AMD szerint olyan harmadával csökkenti a beüzemeléséhez szükséges időt.

AMD Radeon Software Adrenalin 2020 EditionForrás: AMD

A következő meglepetésre sem kell sokat várni, hiszen az AMD illetékesei alaposan átszabták és modernizálták a Radeon Software kezelőprogram felületét, ráadásul az első indításakor több profil közül választhatnak a felhasználók, amelyek aktiválnak néhány beállítást a driverben.

AMD Radeon Software Adrenalin 2020 EditionForrás: AMD

A Standard profilt választva csak a FreeSync lesz aktív (bár a működéséhez megfelelő kijelzőre is szükség van), a Gaming profil pedig emellett már az Enhanced Sync, Radeon Image Sharpening, Radeon Anti-Lag, és Virtual Super Resolution beállításokat is bekapcsolja. Végül az eSports profil a FreeSyncet, a Radeon Image Sharpeninget, és a Radeon Anti-Lagot aktiválja, plusz a jobb teljesítmény érdekében nyolcszoros tesszelációs limitet állít be. A beállítások bármikor megváltoztathatóak.

A remények szerint az új felülettel a kezelőszoftver minden eleme könnyebben megtalálható, megérthető és használható lesz.

Az Adrenalin 2020 totális újdonságai közül kiemelhető, hogy a Radeon Software új kezdőlapján elindíthatóak a telepített játékok, az ALT+R kombinációval behozható Radeon Overlay felület pedig a Steam felületéhez hasonlóan már beépített böngészőt is kínál. A kettő közti fő különbség, hogy a Radeon Software megoldása minden játék esetében működik, származzon az bármelyik digitális boltból.

AMD Radeon Software Adrenalin 2020 EditionForrás: AMD

Az Adrenalin 2020 talán legérdekesebb új fejlesztése a Radeon Boost, ezt aktiválva a kompatibilis játékok számottevően jobb képkockasebességgel futhatnak a kamera mozgatása közben. Ezt a renderelési felbontás csökkentésével éri el a meghajtóprogram, ám az AMD szerint egyáltalán nem feltűnő mozgás közben a képminőség romlása, a cserébe kapott jobb teljesítmény viszont sokat segíthet a célzásban.

A Boost csak akkor kapcsol be, ha szükség van rá: amennyiben a videokártya képes tartani a megcélzott sebességet, akkor nem avatkozik közbe.

Sajnos a Boost jelenleg csak néhány játékban aktiválható (ezekben 10-38% között alakulhat a teljesítménynövekedés), ám a lista a jövőben bővülni fog, idővel pedig minden játékban bekapcsolható lesz. További limitáció, hogy a működéséhez jelenleg legalább Radeon RX 400 szériás vagy újabb videokártyára van szükség, azonban nincs kizárva, hogy hamarosan egyes régebbi modellekkel is kompatibilissé válhat.

A Boost által jelenleg támogatott címek:

 • Overwatch
 • PlayerUnknown's Battlegrounds
 • Borderlands 3
 • Shadow of the Tomb Raider
 • Rise of the Tomb Raider
 • Destiny 2
 • GTA 5
 • Call of Duty: WWII

A kettes számú érdekességet az Intel és az NVIDIA által már implementált Integer Display Scaling jelenti, amelynek köszönhetően a retro, gyakran emulátorban futtatott játékok grafikája nem lesz mosottas a modern, magas felbontású kijelzőkön. A funkció elméletileg minden modernebb, GCN architektúrás Radeon kártyán (Radeon HD 7000+) elérhető.

Az Adrenalin 2020 további érdekesebb újításai:

 • a számítógépen futó játékok mobileszközökre való streamelését lehetővé tevő AMD Link már támogatja a mobilneten keresztüli működést, megfelelő hardver esetén pedig a H.265 kodek használatát;
 • az appok által meghívható DirectML Media Filtereknek köszönhetően javulhat megjelenített fotók és videók minősége, a működéséhez Vega / Navi / RDNA chipes Radeon és Windows 10 May 2019 Update kell;
 • a Radeon Image Sharpening képélesítő algoritmus a DX9 / DX12 / Vulkan API-sok mellett már a DirectX 11-es játékokat is támogatja, és a gamerek kiválaszthatják a képélesítés mértékét is;
 • a Radeon Anti-Lag már a Radeon RX 5000-nél korábbi videokártyákon is támogatja a DirectX 9-es játékokat.

A Radeon Software Adrenalin 2020 Edition telepíthető a jelenlegi verziójának frissítési menüjén keresztül, továbbá letölthető az AMD webhelyéről és az ORIGO Szoftverbázisról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!