Óriási frissítést kapott a Radeon Software

amd radeon software adrenalin 2020 edition
AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition
Vágólapra másolva!
Egyes játékokban drámaian jobb teljesítményt kínálhat.
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott az AMD Radeon videokártyák meghajtójának idei óriásfrissítése. A Radeon Software Adrenalin 2020 Edition első változtatása már a installációjakor fel fog tűnni, az új telepítője az AMD szerint olyan harmadával csökkenti a beüzemeléséhez szükséges időt.

AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition Forrás: AMD

A következő meglepetésre sem kell sokat várni, hiszen az AMD illetékesei alaposan átszabták és modernizálták a Radeon Software kezelőprogram felületét, ráadásul az első indításakor több profil közül választhatnak a felhasználók, amelyek aktiválnak néhány beállítást a driverben.

AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition Forrás: AMD

A Standard profilt választva csak a FreeSync lesz aktív (bár a működéséhez megfelelő kijelzőre is szükség van), a Gaming profil pedig emellett már az Enhanced Sync, Radeon Image Sharpening, Radeon Anti-Lag, és Virtual Super Resolution beállításokat is bekapcsolja. Végül az eSports profil a FreeSyncet, a Radeon Image Sharpeninget, és a Radeon Anti-Lagot aktiválja, plusz a jobb teljesítmény érdekében nyolcszoros tesszelációs limitet állít be. A beállítások bármikor megváltoztathatóak.

A remények szerint az új felülettel a kezelőszoftver minden eleme könnyebben megtalálható, megérthető és használható lesz.

Az Adrenalin 2020 totális újdonságai közül kiemelhető, hogy a Radeon Software új kezdőlapján elindíthatóak a telepített játékok, az ALT+R kombinációval behozható Radeon Overlay felület pedig a Steam felületéhez hasonlóan már beépített böngészőt is kínál. A kettő közti fő különbség, hogy a Radeon Software megoldása minden játék esetében működik, származzon az bármelyik digitális boltból.

AMD Radeon Software Adrenalin 2020 Edition Forrás: AMD

Az Adrenalin 2020 talán legérdekesebb új fejlesztése a Radeon Boost, ezt aktiválva a kompatibilis játékok számottevően jobb képkockasebességgel futhatnak a kamera mozgatása közben. Ezt a renderelési felbontás csökkentésével éri el a meghajtóprogram, ám az AMD szerint egyáltalán nem feltűnő mozgás közben a képminőség romlása, a cserébe kapott jobb teljesítmény viszont sokat segíthet a célzásban.

A Boost csak akkor kapcsol be, ha szükség van rá: amennyiben a videokártya képes tartani a megcélzott sebességet, akkor nem avatkozik közbe.

Sajnos a Boost jelenleg csak néhány játékban aktiválható (ezekben 10-38% között alakulhat a teljesítménynövekedés), ám a lista a jövőben bővülni fog, idővel pedig minden játékban bekapcsolható lesz. További limitáció, hogy a működéséhez jelenleg legalább Radeon RX 400 szériás vagy újabb videokártyára van szükség, azonban nincs kizárva, hogy hamarosan egyes régebbi modellekkel is kompatibilissé válhat.

A Boost által jelenleg támogatott címek:

  • Overwatch
  • PlayerUnknown's Battlegrounds
  • Borderlands 3
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Rise of the Tomb Raider
  • Destiny 2
  • GTA 5
  • Call of Duty: WWII

A kettes számú érdekességet az Intel és az NVIDIA által már implementált Integer Display Scaling jelenti, amelynek köszönhetően a retro, gyakran emulátorban futtatott játékok grafikája nem lesz mosottas a modern, magas felbontású kijelzőkön. A funkció elméletileg minden modernebb, GCN architektúrás Radeon kártyán (Radeon HD 7000+) elérhető.

Az Adrenalin 2020 további érdekesebb újításai:

  • a számítógépen futó játékok mobileszközökre való streamelését lehetővé tevő AMD Link már támogatja a mobilneten keresztüli működést, megfelelő hardver esetén pedig a H.265 kodek használatát;
  • az appok által meghívható DirectML Media Filtereknek köszönhetően javulhat megjelenített fotók és videók minősége, a működéséhez Vega / Navi / RDNA chipes Radeon és Windows 10 May 2019 Update kell;
  • a Radeon Image Sharpening képélesítő algoritmus a DX9 / DX12 / Vulkan API-sok mellett már a DirectX 11-es játékokat is támogatja, és a gamerek kiválaszthatják a képélesítés mértékét is;
  • a Radeon Anti-Lag már a Radeon RX 5000-nél korábbi videokártyákon is támogatja a DirectX 9-es játékokat.

A Radeon Software Adrenalin 2020 Edition telepíthető a jelenlegi verziójának frissítési menüjén keresztül, továbbá letölthető az AMD webhelyéről és az ORIGO Szoftverbázisról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!