Búcsúzik a kínai állam a Windowstól

Microsoft To Layoff 18,000 GettyImageRank3 Center HORIZONTAL USA CAMPUS Washington State Redmond - Washington State VISIT Microsoft Headquarters ECONOMY
REDMOND, WASHINGTON - JULY 17: The Visitor's Center at Microsoft Headquarters campus is pictured July 17, 2014 in Redmond, Washington. Microsoft CEO Satya Nadella announced, July 17, that Microsoft will cut 18,000 jobs, the largest layoff in the company's history. (Stephen Brashear/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Pár éven belül alternatív megoldásra áll át az ország.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen hírt kapott a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságától a Microsoft, a testület döntése értelmében az ország közigazgatásában három éven belül be kell fejezni a Windows használatát. Ez részben egy megtorló lépés arra, hogy az USA nemrég megtiltotta a közigazgatása számára a mesterséges intelligenciával foglalkozó, kínai cégektől való technológiavásárlást.

Forrás: AFP/2014 Getty Images/Stephen Brashear

Egyelőre nem világos, hogy milyen operációs rendszerre kell majd átállnia az összes hatóságnak, de jó eséllyel egy kínai fejlesztésű Linux-disztribúció fogja átvenni a Windows helyét. A Központi Bizottság szerint az állami számítógépek 30 százalékát a jövő év végéig, további 50 százalékát 2021 végéig, a maradék 20 százalékot pedig 2022 végéig kell átállítani Windowsról az alternatív rendszerre.

A China Securities piacelemző cég szerint a váltás keretében olyan 20-30 millió számítógépet kell majd lecserélni a kínai közigazgatásban.

A Microsoft kínai licencbevételeinek nagyja a privát szektorból érkezik, így a mostani fejlemény nem fogja ellehetetleníteni a működését az országban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!