Búcsúzik a kínai állam a Windowstól

2019.12.10. 16:06

Pár éven belül alternatív megoldásra áll át az ország.

Kellemetlen hírt kapott a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságától a Microsoft, a testület döntése értelmében az ország közigazgatásában három éven belül be kell fejezni a Windows használatát. Ez részben egy megtorló lépés arra, hogy az USA nemrég megtiltotta a közigazgatása számára a mesterséges intelligenciával foglalkozó, kínai cégektől való technológiavásárlást.

Forrás: AFP/2014 Getty Images/Stephen Brashear

Egyelőre nem világos, hogy milyen operációs rendszerre kell majd átállnia az összes hatóságnak, de jó eséllyel egy kínai fejlesztésű Linux-disztribúció fogja átvenni a Windows helyét. A Központi Bizottság szerint az állami számítógépek 30 százalékát a jövő év végéig, további 50 százalékát 2021 végéig, a maradék 20 százalékot pedig 2022 végéig kell átállítani Windowsról az alternatív rendszerre.

A China Securities piacelemző cég szerint a váltás keretében olyan 20-30 millió számítógépet kell majd lecserélni a kínai közigazgatásban.

A Microsoft kínai licencbevételeinek nagyja a privát szektorból érkezik, így a mostani fejlemény nem fogja ellehetetleníteni a működését az országban.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!