Hivatalos a Radeon RX 5500 XT

amd radeon rx 5500 sapphire videokártya grafikus kártya
A Sapphire egyik 8 GB-os Radeon RX 5500 XT modellje
Vágólapra másolva!
Papíron már kapható is a boltokban a videokártya.
Vágólapra másolva!

A híreknek megfelelően az AMD ma bemutatta az OEM-gyártók számára már október óta elérhető Radeon RX 5500 videokártya bolti változatát. A termék kizárólag Radeon RX 5500 XT néven lesz kapható az informatika kereskedésekben, méghozzá 4 GB vagy 8 GB GDDR6 videomemóriával szerelve, a memória referencia sebessége mindkét esetben 14 Gbps.

A Sapphire egyik 8 GB-os Radeon RX 5500 XT modellje Forrás: Sapphire

A Radeon RX 5500 és a Radeon RX 5500 XT lényegében azonos, bár a bolti változat esetében az AMD egy kicsit megemelte a referencia órajeleket, így külön túlhajtás nélkül is jobb teljesítményt kínál, mint az OEM modell. Persze a túlhajtásról sem kell majd feltétlenül gondoskodniuk a vevőknek, az AMD új középkategóriás gamer kártyája ugyanis nem lesz referencia kialakításban kapható, a boltokba kerülő implementációi jó eséllyel mind kapnak valamennyi gyári túlhajtást.

Sajnos a termék árazása kissé csalódást keltő: a Radeon RX 5500 XT négy gigabájtos variánsának 170 dollár, míg a nyolc gigabájtos változatának 200 dollár az ajánlott fogyasztói ára,

nettó 50 / 60 ezer forintokról van szó.

Ez nem zseniális, hiszen 6 GB-os NVIDIA GeForce GTX 1650 Super papíron 160 dollárnál kezdődik, ráadásul játékokban a TechPowerUp mérései szerint átlagban 14 százalékkal gyorsabb a 4 GB-os 5500 XT-nél. A 8 GB-os Radeon pedig a számára ideális Full HD felbontásban szinte semmivel sem gyorsabb a testvérénél, csak számottevően drágább.

Ettől függetlenül a 4 GB-os Radeon RX 5500 XT jó vételnek mondható, de a GeForce márkanév túl erős ahhoz, hogy a vevők ilyen árazás mellett tömegével válasszák a rivális GTX 1650 Super helyett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!