A laptop piac csúcsait ostromolja az új ThinkPad

Lenovo ThinkPad X1 Carbon, üzleti, laptop, notebook, teszt
Általános hétköznapi használatra tökéletesen megteszi!
Vágólapra másolva!
Ha van legenda a notebook iparágban, akkor az a ThinkPad, hiszen az IBM által 1992-ben életre hívott család elképesztő népszerűséget vívott ki az elmúlt majd' három évtized során. Még az sem törte meg a lendületet, mikor a Lenovo 2005-ben felvásárolta az IBM személyi számítógép üzletágát, hiszen a kínai vállalat is kiemelt figyelmet fordít erre a brandre.
Vágólapra másolva!

Sőt, ők minden korábbinál jobban kiszélesítették az a ThinkPad univerzumot, többek között a maximálisan a hordozhatóságra tervezett Carbon széria által, amelynek 7. generációs tagja meg is érkezett hazánkba, és eljutott az Origo Techbázis főhadiszállására is. A korábbi Carbon rokonok ismeretében előzetesen nagyon sokat vártunk a terméktől, lássuk, hogy igazolta-e a belévetett bizalmat!

Mobilitásra tervezve

A ThinkPadek mindig egy sajátos, mással össze nem téveszthető külsővel rendelkeztek, és ezek után nem is lephet meg senki, hogy a dizájn terén radikális váltás nem történt.

Általános hétköznapi használatra tökéletesen megteszi! Forrás: Origo

Az X1 Carbon rokonaihoz hasonlóan elegáns éjfekete külsővel bír, amelyről hiányoznak a funkciótlan díszítőelemek. A puha tapintású, kicsit gumi érzetet keltő műanyag borítás előnye, hogy egyáltalán nem csúszik, szinte beletapad az ember kezébe. A termék kevesebb, mint másfél centi vastag (14,9 mm), a súlya pedig épp hogy meghaladja az egy kilogrammot (1,09 kg). Viszont meglepően masszív, hiszen több katonai minősítésű teszten is átment, túléli az ütéseket, az extrém forróságot, fagyot is, és a nedvesség, valamint por sem tehet benne kárt.

Mindössze másfél centi vastag. Forrás: Origo

Tehát egy iszonyú vékony és könnyű masináról van szó, amely nagyon kényelmesen hordozható és ráadásul nagyon sok mindent kibír.

Korrekt erő

Az ultrabookok között erősnek számít, hiszen a 8. generációs Intel i5 processzor a 16 GB RAM-mal, és az Intel UHD 620 grafikus komoly teljesítmény leadására képes. De azért ez sem elég mindenre! A jobb grafikájú játékok, tervezőszoftverek, 4K videók vágása már kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötését igényli a felhasználótól. De az is tény, hogy ezt a modellt egyszerűen nem erre szánták! Viszont minden mással hibátlanul elboldogul, szóval az irodai szoftverek, videók, nagy felbontású filmek, képszerkesztők, prezentációs programok tökéletesen futnak, és persze a netezés, YouTube-ozás, levelezés is gond nélkül működik. 475 GB-os villámgyors Western Digital SSD-vel látták el, tehát a tárolókapacitásra nem lehet panasz!

Használat közben

A ThinkPad notebookokat jellemzően kiemelkedő klaviatúrával látják el (ennek fontosságára csak akkor jön rá az ember, mikor egy vacak billentyűzettel találkozik), és az X1 Carbon esetében sem futottak lyukra. A szigetes elrendezés megakadályozza a szennyeződések bekerülését, a gombok ellenállása és nyomásútja tökéletes, és a gépelés nagyon kényelmes. A beépített egér, azaz a tapipad stabil, kellően érzékeny, és még a rendes gombok sem hiányoznak róla, amiket manapság divat kispórolni. Az aktív hűtőrendszere hatékonyan végzi a dolgát, ugyanis enyhe melegedés csak akkor érezhető, ha teljes gázzal pörög a hardver. 51 Wh kapacitású akkumulátora átlagos használat mellett 8-12 órányi üzemidőt garantál, ami már magában egész jó érték. De ha maximálisan energiatakarékos módban futtatjuk, akkor ezt akár 18 órára is kitolhatjuk, ami szédületesen jó értéknek számít!

A Lenovo ThinkPad X1 Carbon az üzleti notebookok mintapéldánya. Forrás: Origo

A ThinkPadek egyik sajátossága, hogy az átlagnál jóval komolyabb biztonsági funkciókkal látták el őket. Pontosan amiatt mert üzleti felhasználóknak (is) szánják őket, nekik pedig kiemelten fontos lehet a kényes adatok megóvása. A beépített ujjlenyomat olvasót például nem lehet feltörni vagy átverni, mert a leolvasott biometrikus információkat nem küldi tovább sehova hanem a gép saját chipjében tárolja. Emellett meg kell említeni a gyárilag érkező Trusted Platform Module (dTPM) titkosítási technológiát, aminek köszönhetően a rossz szándékú kiberbűnözők kívülről nem férnek hozzá az adatokhoz, a HD webkamerát eltakaró mechanikus retesz pedig csak a hab a tortán.

Kijelző

Többféle, akár 4K kijelzővel is megvásárolható az új X1 Carbon, de nálunk egy olyan 14 hüvelykes változat jár, ami "csak" Full HD felbontású. De azért nem kell aggódni, ilyen méretben még ez is bőven megteszi, elég nagy a pixelsűrűség.

A billentyűzet és a tapipad is remek. Forrás: Origo

Mint ahogy a fényerőre sem lehet panasz, hiszen a maximális 400 nit azt jelenti, hogy akár szabad téren, világosban is gond nélkül lehet használni. Az IPS LCD technológiára épülő képernyő betekintési szögei jók, a kontrasztja közepes, a színek szépek, természetesek, szellemképesedés, felhősödés nem tapasztalható, és a mozgásmegjelenítés is rendben van, de azért ez ezen a szinten már alapelvárás.

Szerettük?

Hogy a bevezetőben feltett kérdést megválaszoljuk gyorsan: A Lenovo ThinkPad X1 Carbon egyértelműen előrelépést jelent a korábbi modellekhez képest, és összességében nagyon pozitív benyomásokat szereztünk róla. Kezdjük azzal, hogy

gyenge pontja egyszerűen nincs,

a teljesítmény terén hozza az elvárt szintet, a képernyője remek, az ultravékony és ultrakönnyű kialakítás pedig lélegzetelállító, pláne ha hozzávesszük, hogy e mellé még rendkívül strapabíró is. A klaviatúrát és a dizájnját imádtuk, és az akkumulátora is jobb az átlagosnál. Mindent összevetve egy olyan notebookot ismertünk meg a személyében, amelyben érezhetően felhasználták a legfrissebb fejlesztéseket, így az innováció eleven emlékművének tekinthető. Viszont azt sem hallgathatjuk el, hogy mindennek ára van, mégpedig szó szerint: A nálunk járt változat 680 000 forintba kerül, amivel egyértelműen a drágább hordozható számítógépek közé tartozik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!