Elképesztően komplex feladat volt a bírósági ügyintézés digitalizációja

2019.12.13. 13:37

Mint ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, a végéhez közeledik a bíróságok digitalizációját célzó projekt, melynek köszönhetően az ügyfelek számára minden korábbinál egyszerűbb, azonnali, bárhonnan hozzáférhető ügyintézés áll rendelkezésre, a másik oldalon pedig egyszerűsödik a bíróságok és a bírák dolga, csökkennek a rajtuk lévő adminisztrációs terhek.

Mindezt persze nem volt egyszerű elérni: a Digitális Bíróság Projektre 2,501 milliárd forintos biztosított az Európai Unió, így a 2017 közepén elindított előkészítési, tervezési folyamatnak az uniós finanszírozásnak megfelelően a Közigazgatás és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) célkitűzéseire kellett koncentrálni, így olyan célok kerültek fókuszba, mint:

  • a folyamatok optimalizálása,
  • a bürokrácia csökkentése,
  • az ügyintézés egyszerűsítése,
  • az ügyfelek számára az elektronikus ügyintézés fejlesztése, bővítése,
  • az IT rendszerek és nyilvántartások összekapcsolása,
  • a biztonságos működés.

A projekten összesen öt munkacsoport dolgozott, mintegy 93 fővel, és nagyon fontos volt, hogy a sok újdonság bevezetése miatt már egészen korán kipróbálhatóvá váltak a legfontosabb funkciók és képernyők, amikkel kapcsolatban hamar kiderültek és pontosíthatóvá váltak a további felhasználói igények. Mivel a bíróságok digitalizálása két felet is érint: az ügyfeleket (különböző ügyszakokon és szinteken) és magukat a bíróságokat, nagyon fontos volt a folyamatos tesztelés, amibe 880 főt vontak be. Az új rendszer használatára a képzés folyamatosan zajlik: központi képzésben 1100 fő részesült, az év végéig lezáruló helyszíni képzések pedig több mint 8000 főt érintenek.

Forrás: Gergo Batta / Birosag.hu

Ahogy előző cikkünkben megírtuk, a projekt meghozta az eredményét: sikerült egységesíteni és hatékonyabbá tenni a határozatok szerkesztését, azok anonimizálását, valamint a kereshetőségük is jelentősen leegyszerűsödött, ami egyébként nem csak az ügyfelek és a bíróságok dolgát könnyíti meg, hanem minden érdeklődőét, így például egy szakdolgozat elkészítését is az egyetemisták számára. A másik legfontosabb, hogy a bírák számára az elektronikus akták és a közhiteles nyilvántartások is, bárhonnan és bármikor elérhetők az interneten keresztül. Az ügyfelek pedig a rájuk vonatkozó peres irataikat az interneten megtekinthetik.

A feladat komplikáltságát jól illusztrálja, hogy az összesen 109 fős projektszervet és 880 tesztelő mellett olyan külsős szereplők vettek részt, mint a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség), a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség egyes főosztályai, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, de még a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közreműködése is szükséges volt.

A megvalósításban segített hat vállalkozás is, akik a közbeszerzési pályázat elnyerése után többek között tárolóeszközöket, hálózati elemeket, keresőmotorokat, rendszermonitorozó eszközöket, számítógépes végpont-titkosítási megoldásokat szállítottak, de részt vettek az informatikai biztonság támogatásában és tesztelésében, és a rendszerfejlesztés minőségbiztosításában is.

Forrás: Birosag.hu

Természetesen az egyik legfontosabb a biztonság, így az elektronikus bírósági rendszerek a 2015-ig teljesen felújított és átalakított, minden szempontból modern és szuperbiztonságos Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton működnek, a tesztelés során pedig nemzetközi ajánlásoknak megfelelő sérülékenységi vizsgálatokat végeztek. A felhasználói oldalról pedig kétlépcsős azonosítás garantálja a biztonságot, és hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a kényes adatokhoz: az ügyfeleknek a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) használata és e-személyi szükséges, a bírósági szervezetekben dolgozóknak jelszót és egy véletlenszám-generátorral előállított kulcsot kell megadniuk.

Mint az Országos Bírói Hivataltól megtudtuk, a rendszer a későbbiek során bővíthető, így ha igény mutatkozik rá, például az E-akta esetében is lehetőség van a betekintési funkció mellé további elektronikus ügyintézési módokat betenni, de a újabb határozatok és a további közhiteles nyilvántartások egységesített elérése is megoldható.

Forrás: Origo