29 ezer Facebook-alkalmazott adatait lopták el

2019.12.15. 12:07

Nem hackelték meg a céget, egy kolléga autójába törtek be.

A Facebook és az adatvédelem két egymást érdekesen metsző halmaz, azonban arra senki sem számított, hogy egy tolvajnak sikerül ellopnia a cég 29 ezer alkalmazottjának egyes személyes és fizetési információit. A lopás még november 17-én történt, de a vállalat nem részletezett oknál fogva csak a héten nyújtott erről tájékoztatást a potenciálisan érintett kollégáknak.

Mark ZuckerbergForrás: AFP/Lluis Gene

Ráadásul nem is valamiféle hackelés történt, a Facebook szerint egy tolvaj betört az egyik alkalmazottjának az autójába, és elemelt onnan

többek közt egy merevlemezt is.

A háttértáron bármiféle védelem nélkül megtalálható volt a cég 29 ezer a tavalyi évben foglalkoztatott alkalmazottjának neve, bankszámlaszáma, részleges társadalombiztosítási száma, fizetése, bónuszai, továbbá részvényekben kapott juttatásai.

Mindez rendkívül kellemetlen, de visszaélni szerencsére csak erősen limitált mértékben lehet az információkkal, elsősorban az egyenlő fizetésért harcoló alkalmazottak számára volna aranybánya az adathalmaz.

Valószínűtlen, hogy a lopás célja az adatok megszerzése volt, a betörő feltehetően alaposan meglepődött a merevlemez tartalmán, már ha egyáltalán sikerült kitalálnia, hogy mi került a birtokába.

Érdekes kérdéseket vet fel a Facebook belső adatvédelmi eljárásaival és fegyelmével kapcsolatban, hogy miként landolhatott titkosítatlan formában egy parkoló autóban az óriási mennyiségű, üzleti titoknak minősülő adat.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!