Rangos nemzetközi díjat kapott egy hazai tervezésű adatközpont

Díjátadó, H1 Systems,
Vágólapra másolva!
A Facebook szerverközpontjánál tízszer hatékonyabb, a H1 Systems mérnökei által tervezett létesítmény nyerte az „Adatközponti Oscar-Díjat".
Vágólapra másolva!

A teljes egészében magyar tulajdonú H1 Systems által irányított, nemzetközi összefogással épült Boden Type Data Center elnyerte a Data Center Dynamics rangos díját az „Év Nonprofit Kezdeményezése" kategóriában.

Szakmai berkekben a DCD éves globális díjátadóját egyszerűen az adatközponti iparág Oscar-gálájaként emlegetik. A díj odaítélésért felelős bizottságban a világ legelismertebb adatközpont szakértői, a szakmai testületek és a tudományos körök képviselői találhatóak meg, a nyertesekre pedig az egész világ odafigyel. Ezért is gyűlt össze több száz résztvevő a világ minden tájáról Londonban az idei díjátadó alkalmából, ahol a Boden Type DC projekt kapta az első díjat kategóriájában, nagyon komoly vetélytársakat utasítva maga mögé.

Kozma László, Bodor Virág és Sztankay Zsigmond a H1 Systems képviseletében a Data Center Dynamics Díjátadóján. Forrás: Origo

A projekt valóban figyelemre méltó energiahatékonysági mutatói mellett moduláris felépítményével is megnyerte a bizottságot, hiszen fenntartható, alacsony építési és üzemeltetési költségű adatközpontokra nagy szükség van a mai információ alapú társadalomban. A Boden Type DC 2019 elején kezdte meg működését, és azóta rekord energiahatékonysággal működik. A projektet vezető H1 Systems mérnökei, Kozma László és Sztankay Zsigmond segített nekünk megérteni, mit is jelent ez:

Az adatközpontok hatékonyságát jelenleg a PUE-mutatóval mérik, ami azt mutatja, hogy az felhasznált elektromos energiából mennyit fogyasztanak ténylegesen a számítógépek és mennyi megy el minden más kiegészítő dologra (ezek közül a szerverek hűtése messze a legjelentősebb). Ha ez a bizonyos PUE-érték 1,0 lenne, az azt jelentené, hogy semennyi energia sem kell az IT-rendszerek hűtéséhez, ami ugye szinte lehetetlen. Európában jelenleg az adatközpontok többsége 1,6 és 2,0 közötti PUE értéken mozog. Az utóbbi pedig azt jelenti, hogy az IT által felhasznált áram több mint fele megy el valójában hasznot nem termelő egységek működtetésére. Már az 1,2-es mérőszám is kiemelkedő értéknek minősül, de a Boden Type Data Center stabilan 1,01 alatti mérőszámával minden várakozást felülmúlt, és

közel 10-szer hatékonyabb, mint a Facebook legújabb adatközpontja.

Ezt a hihetetlen hatékonyságot több olyan tényező szabályzásával sikerült elérni, amit a hagyományos szervertermek szinte teljesen figyelmen kívül hagynak. Ezek egyike a processzorok üzemi hőmérsékletének emelése, amivel még mindig az ideális tartományban marad a rendszer, de a hűtés itt már jóval kisebb intenzitást kíván és így a szervertermeket sem kell extrém módon túlhűteni – mondta el Kozma László.
Sztankay Zsigmond ehhez még hozzátette, hogy

a moduláris épület a másik fontos szempont egy hatékony adatközpont üzemeltetéséhez, hiszen ezzel elkerülhető a túlméretes és ezért egy jó ideig részben üres termek felesleges hűtése.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e még ennél tovább, vagy ezen az energiahatékonysági szinten már megáll a fejlesztés, a mérnökök azt felelték, hogy a fejlesztés sosem áll meg. Van például fantázia még a szerverek által megtermelt hulladékhő felhasználásában is, amivel még tovább növelhető a hatékonyság. Ez lesz a fő témája a H1 Systems következő nemzetközi kutatási projektjének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!