Középiskolások tanították az időseket a kütyüzésre

magyar telekom legyélteis! oktatás
Vágólapra másolva!
Nem egészen másfél hónap alatt országszerte közel 1300 időskorú és középiskolás vett részt a Legyélteis! MOST Generációs programban, amelynek keretében fiatalok tanítják az idősebb generációt a digitális világ vívmányainak használatára.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom novemberben indított Legyélteis! MOST generációs foglalkozásainak keretében kilenc város középiskoláiban, közel 70 alkalommal tartották meg a személyre szabott foglalkozásokat, ahol az idősebbek tudást szereztek, a fiatalok pedig fontos új képességekre tettek szert.

Forrás: Magyar Telekom

Fényképezés, fájlkezelés, képszerkesztés, közösségi média, mobil email, skype, biztonságos internethasználat, tárhely-kezelés és ujjlenyomatos okostelefon-védelem - ezek iránt érdeklődtek leginkább azok az idősek, akiket középiskolások tanítottak arra, hogyan tegyék saját életüket kényelmesebbé, gazdagabbá a digitális eszközök, elsősorban az okostelefonok és a tabletek segítségével.

A középiskolások önkéntes alapon vehettek részt a programban, de az erre fordított időt be tudták számítani a kötelező iskolai közösségi szolgálatba.

Volt olyan iskola, ahol több körben zajlott az oktatás, mert a diákok között híre ment annak, milyen jó lehetőség, hogy ők taníthatják az idősebbeket és túljelentkezés volt. „A legmeglepőbb az volt, hogy a diákok mennyire élvezték a programban való részvételt. Sok intergenerációs programban vettünk részt, és messze ennek volt a legnagyobb sikere. A szépkorúak fiatalokról alkotott sztereotípiái szertefoszlottak azáltal, hogy tudást és figyelmet kaptak a fiataloktól" – mesélte élményeit Papp Mónika, a miskolci Szikra Alapítvány vezetője.

„Eleinte mindkét korosztályban volt egy kis tartózkodás, de a bizonytalanság fokozatosan megszűnt. Az idősek szerint a fiatalok ügyesek és kedvesek. A diákok ráéreztek a tanítás ízére és most már látják, hogy tényleg tudnak segíteni" – mondta a debreceni foglalkozásokat szervező Generációk Tudásáért Egyesület elnöke, Hári-Kapusi Gabriella. Volt olyan iskola, ahol a fiatalok megköszönték, hogy bekapcsolódhattak ebbe a programba, mert jól esett nekik, hogy komolyan vették őket.

Nem volt ritka eset az sem, hogy barátság szövődött a tinédzserek és a nyugdíjasok között.

„A digitális Magyarországért elkötelezett technológiai vállalatként örömmel láttuk, hogy a fiatalok aktívan vonják be az idősebbeket a digitális világba, eközben pedig fejlesztik a saját képességeiket, hasznosan töltik idejüket és motiváltabbá válnak. A programmal célunk minél több idősebb ember számára biztosítani a lehetőséget arra, hogy a digitális világ eszközeit és tereit saját javára fordítsa. 2020-ban még nagyobb erőbedobással támogatjuk a programot, célunk, hogy az ország minél több településére jusson el a kezdeményezés." – mondta Kutas István, a Telekom vállalati kommunikációs igazgatója.

A Magyar Telekom Legyélteis! MOST generációs kezdeményezésének célja, hogy segítse az idősebb generációt a digitális világban való eligazodásban, ugyanakkor érdekes és hasznos feladatot kínáljon a középiskolások közösségi szolgálatára. A diákoknak, akik természetes közegüknek tekintik a digitális világot, szükségük van valódi kapcsolatokra és arra, hogy személyes élményeik által érzékennyé és nyitottá váljanak mások problémáira. Ez meghatározó a személyiségfejlődésük tekintetében és olyan képességekkel vértezi fel őket, amelyek később a munkaerőpiacon is jól jönnek majd. Ilyen például a kritikus gondolkodás és komplex problémamegoldás, a kreativitás, és a kommunikációs készségek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!