Kipróbáltuk a OnePlus csodatelefonját

OnePlus 7T, 90Hz, kijelző, teszt
Ez a funkció konkrét eredményeket hozhat a játékok során, de azért a tehetséget és gyakorlást nem helyettesítheti.
Vágólapra másolva!
A telefonos iparág az elmúlt években is fortyogott az innovációtól! Folyamatosan, esztendőről esztendőre újabb és újabb megoldások bukkannak fel, amelyek divatokat generálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártók egymás nyomába lépve, sőt, egymást túlszárnyalva próbálnak megfelelni a trendeknek, illetve jobb esetben diktálni azokat. Az idei évben a nagy őrület az 5G támogatás mellett a nagy képfrissítési rátájú eszközök felbukkanása volt.
Vágólapra másolva!

Ezt jártuk körbe, vizsgáltuk meg alaposabban egy OnePlus 7T telefon segítségével, hogy elmondhassuk, mi ez, miért jó, van-e egyáltalán értelme.

Az alany

A sokak favoritjának számító OnePlusnak sikerült az, amiről minden gyártó álmodik: néhány év alatt kultstátuszú nevet épített ki magának, köszönhetően annak, hogy az egyébként igen jó ár/érték arányú készülékeit felkapták a befolyásos szakértők, szakújságírók, bloggerek és vloggerek. A cég új modelljeit pedig ma már általános figyelem övezi, és nem volt ez másként a közelmúltban bemutatott OnePlus 7T esetében sem, amit sikerült megszereznünk egy teszt erejéig a Telenor Magyarországtól, és amiről egy fotós anyagot már meg is jelentettünk.

A készülék pedig teljesítette az elvárásokat: király a dizájnja az ultravékony káváknak, a cseppnyi notchnak és a szép hátlapnak köszönhetően. A szokásoknak megfelelően bika hardvert (8 magos Snapdragon 855 csúcsprocesszor, 8 GB RAM, Adreno 640 grafikus chip) kapott, ami minden igényt kielégítő teljesítmény leadására képes.

A Call of Duty az egyik legmenőbb játék, ami támogatja a magas képfrissítést. Forrás: Origo

Hogy mást ne mondjunk, a teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu programon 480 000 pontot gurított, tavaly ilyenkor pedig a csúcsmobilok még csak 280-300 000 pont körül jártak. Van benne 128 GB adattárolásra szolgáló memória, ami gyakorlatilag mindenre elég, és egy szuper kamerarendszer, ami éjjel-nappal kiváló fotókat készít, és aminek a videós tulajdonságai is elég jók! Valamint persze a normális kijelző se hiányzik belőle, egészen pontosan egy 6,55 inches, 1800 x 2400 képpont felbontású, 420 ppi pixelsűrűségű AMOLED megjelenítőt kapott, amelynek képfrissítési rátája a megszokott 60 Hz helyett 90 Hz!

Hertzek és képkockák

És pont ez utóbbi paraméter az egyik igazán nagy durranás ebben a készülékben! A hertzben megadott képfrissítési frekvencia ugyanis azt jelenti, hogy egy másodperc alatt hányszor képes frissíteni a képernyőt a készülék. Azaz 60 Hz esetében másodpercenként hatvan képkocka kerülhet a kijelzőre, 90 Hz esetében pedig kilencven.

Ez a funkció konkrét eredményeket hozhat a játékok során, de azért a tehetséget és a gyakorlást nem helyettesítheti. Forrás: Origo

Ehhez persze az is szükséges, hogy a készülék hardvere is támogassa ezt, azaz legyen olyan erős, hogy képes legyen ennyi képkockát (frame) kiszámolni, illetve persze kell olyan szoftver is, amely elboldogul ennyi képkockával.

Az egyik konkurens, az Asus ROG Phone 2 már 120 Hz-et tud! Forrás: Origo

Tehát ideális esetben egy 90 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzőn megjelenhet 90 képkocka másodpercenként (frame per sec/FPS), de nem garantált, hogy ez minden esetben meg is történik.

Jó ez?

Rendben, de az igazán fontos kérdés az, hogy egy átlagos felhasználó ebből észlel-e valamit? A válaszunk pedig, miután jó néhány napot töltöttünk párhuzamosan egy OnePlus 7T és egy másik gyártó 60 Hz-es csúcsmodelljének társaságában, az, hogy: IGEN! Már a bekapcsolás után rögtön észrevehető a különbség, amikor az ember az oldalak között lapoz, vagy böngészés során görget, hogy sokkal simább, lágyabb a mozgás, pedig korábban is úgy tűnt a "hagyományos" telefonnal, hogy minden tökéletes.

Az OnePlus 7T-nél a bekapcsolás után kijönnek a 90 Hz előnyei. Forrás: Origo

A különbség a játékoknál is megfigyelhető, sőt itt jön ki igazán! A Call of Duty nevű lövöldözős játék lényegesen simábbnak, döcögésmentesebbnek tűnt. Sőt, még az eredményeink is jobbak lettek azáltal valamelyest, hogy adott időszak alatt több képkockát láttunk, illetve egyes képkockák gyorsabban kerültek a kijelzőre, mint korábban.

Megéri?

Az tehát nem is kérdés, hogy van látható, érzékelhető haszna a nagyobb képfrissítési rátának a telefonokon. De ez elsősorban szerintünk csak annak lehet igazán fontos, aki sokat játszik, ráadásul olyan szoftverekkel, amelyek támogatják a 90 Hz módot. A megnövelt képfrissítési frekvencia nem csodafegyver, nem akkora evolúciós ugrás, mint mondjuk a nagyobb felbontás, vagy pláne az érintésérzékeny képernyő megjelenése. Hasznos, értékes extra, de azért el lehet nélküle lenni vidáman.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!