Ilyen egy katonai kiképzést kapott Nokia

Nokia, 800, Tough, butafon, teszt
Terepre szánják.
Vágólapra másolva!
Az újjászületett Nokia, pontosabban a márka mögött álló HMD Global nevű cég mindent megkísérel, hogy végre egyszer hatost dobjon, és a hősi időket megidéző sikereket arasson. Az egyre szélesebbé táguló kínálatukat a közelmúltban egy érdekes öszvérrel, az okos funkciókat kínáló strapabíró butafonnal bővítették, amely a keresztségben a Nokia 800 Tough nevet kapta. Nézzük, hogy van-e értelme egy ilyen mutánsnak!
Vágólapra másolva!

Légies dizájn....

.... helyett a mai szemnek már rettenet ódivatúnak és bumfordinak tűnik a másfél centis vastagságával, kitüremkedéseivel, a balta finomságú díszítéseivel. Ez persze nem véletlen, hiszen a készülékházat masszív tok óvja, és ennek hála kapta meg az IP68 és MIL-STD-810G minősítéseket. Mindez pedig azt jelenti, hogy

kibírja, ha fél órára másfél méter mély vízbe dobják, ha nagyjából két méterről a betonra hajítják, ha lefagyasztják mínusz 20, vagy ha szuvidálják plusz 55 fokon.

Ki is próbáltuk egyébként ezt, úgy pattogtattuk, mintha fizettek volna érte, és még a fagyasztót, valamint a fürdőkád alját is megjárta, de túlélt mindent.

Terepre szánják. Forrás: Origo

Mindez előre vetíti azt is, hogy kinek lehet rá igazán szüksége: Hát persze, hogy annak, aki terepen dolgozik, sokat kirándul, esetleg olyan fizikai munkát végez, ahol a körülmények távol állnak a klinikai tisztaságtól.

Nehézkes

Erre erősít rá a hagyományos gombos kialakítás, hiszen a fizikai valójukban is létező gombokat jobban lehet durva, vastag kesztyűben, vagy bármilyen egyéb védőfelszerelésben nyomkodni, mint az érintésérzékeny kijelzőt. Ez utóbbi innen egyébként teljesen hiányzik, ami azt eredményezi, hogy a kezelés sokkal-sokkal és nehézkesebb annál, mint amit manapság megszokhattunk. Egy ilyen hagyományos készüléket kézbe véve rögtön világossá válik, hogy hogyan is tudták pillanatok alatt leigázni a világot az érintőképernyős okostelefonok. Iszonyú sok ideig tart mindent beállítani, beírni meg aztán pláne. A sebességgel mondjuk, nincs gond, a hardver hiába tűnik iszonyú gyengének (kétmagos Qualcomm 205 processzor, Adreno 304-es grafikus chippel, 512 MB RAM-mal), simán meghajtja a KaiOS operációs rendszert futtató telefont.

A 4G támogatásra és a hosszú üzemidőre büszke lehet. Forrás: Origo

Igaz, sok dolga azért nincs, a mai modern készülékeknél megszokott funkcióbőségnek nyomát sem lelni. De az is igaz, hogy rendelkezik beépített WiFi-vel, támogatja a 4G használatát, és alkalmazások futtatására is képes! Gyárilag telepítve van rá a Facebook, a Whatsapp, nem hiányzik a Google Maps, a levelezőkliens és a böngésző sem, sőt még YouTube-videókat is nézegethetünk rajta. Szóval ez egy olyan butatelefon, aminek vannak okos funkciói is. Óriási! 4 GB-os tárhelye ma már nevetségesen kevésnek számítana, de ide elég, sőt a kártyaolvasó segítségével a kapacitás további 32 gigabyte-tal bővíthető.

Kép és hang

Telepített YouTube ide vagy oda, azért valószínűleg aki teheti, az nem ezen fog videókat nézegetni. A 2,4 hüvelykes, 240 x 320 képpont felbontású, 167 ppi pixelsűrűségű kijelzőre ugyanis nem nagy öröm ránézni...A fényerő ahhoz épp elég, hogy nappal is lehessen látni valamit, de ilyenkor már nagyon fakónak tűnik minden. A betekintési szög gyatra, ha már kicsit oldalról bámuljuk a képernyőt, markánsan kezdenek fakulni a színek. A TFT kijelző 256 000 tónus megjelenítésére képes, ami nagyon-nagyon messze van a ma megszokott 16 millió árnyalattól, egy szó, mint száz: A kijelző elég gyatra.

A fotós képességei nem világrengetőek. Finoman szólva. Forrás: Origo

A hangok sem az igaziak, szóval beépített hangszóró ide vagy oda, zenehallgatásra nem javallott a masina. Viszont az is tény, hogy a hívásoknál nem volt gond semelyik irányba, minket is jól hallottak, és mi is jól hallottuk a másik felet.

Kamera és akkumulátor

Szelfikamerája nincs, a hátlapi 2 megapixeles egység pedig álló, és elég szörnyű minőségű képeket, valamint 720 x 480 képpont felbontású videókat készít. Még napfényben is sokszor zajos, maszatos, homályos és pixeles fotókat lőttünk vele, este pedig még rosszabb a helyzet. Azaz, aki Instagram karrierre vágyik, az inkább másfelé keresgéljen!

Sötétben gyakorlatilag használhatatlan. Forrás: Origo

2100 mAh akkumulátora viszont teljesen rendben e hardver és kijelző mellé. Ezzel ugyanis még viszonylag intenzív használat mellett is akár napokig ki lehet húzni, ha pedig valaki nem nagyon abajgatja, akkor akár egy-két hétig is üzemkész maradhat egyetlen feltöltéssel. Olyan okostelefon pedig nincs ma, amelyik ezt szintén elmondhatná magáról.

Összegzés

Ahogy a bevezetőben is említettük, a Nokia 800 Tough egy mutáns, hiszen alapvetően néhány okos funkcióval felvértezett butatelefont ismerhettünk meg a személyében. Az tény, hogy az óriási akkumulátorideje vonzóvá teheti sokak számára, és biztos lesz olyan is, akinek a hagyományos gombok jelentik majd a vonzerőt. Emiatt pedig lehet rá kereslet, de az is biztos, hogy a régi idők nagy Nokia diadalait nem fogja megismételni.

A nehézkes kezelés, a csúnya kijelző, a vaskos dizájn ma már egyszerűen nem szexi a tömegek szemében.

Mint ahogyan a 40 000 forintos ár sem, hiszen ennyi pénzért már használható okostelefont is lehet kapni strapabíró tokkal, 20-25 000 forintért pedig hasonló kialakítású, erősen kipárnázott butafonok is elérhetőek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!