Meghalt az informatika egyik úttörője

2019.12.26. 08:05

Az Apple IIe és a Commodore PET is az általa társtervezett processzort használta.

Nem úszta meg gyászhír nélkül az év utolsó napjait az informatikai ipar, családja tájékoztatása szerint 82 éves korában meghalt Chuck Peddle. A hasnyálmirigyrákkal való küzdelmet elvesztett villamosmérnök neve nem közismert, azonban kulcsfontosságú szerepet játszott az otthoni számítógépek és játékkonzolok megfizethetővé tételében.

Chuck PeddleForrás: Jason Scott / Flickr

A villamosmérnök a hetvenes évek elején a Motorola mikroprocesszorain dolgozott, a legendás 6800 chipen is rajta hagyta a kézjegyét. A termék nagyon drága volt, akkoriban 300 dollárt kellett fizetni a darabjáért, így Peddle szeretett volna egy masszívan olcsóbb modellt készíteni, ezzel segítve a számítógépek, és tágabban a számítástechnika terjedését.

Sajnos a Motorola nem volt hajlandó foglalkozni az ötletével, az olcsóbb megoldásra cégen belüli konkurenciaként tekintett, így Peddle néhány mérnöktársával együtt felmondott, és átmentek az ötlet iránt érdeklődő MOS Technologyhez.

Ennek a vége a 25 dolláros MOS 6502 mikroprocesszor lett, amely többek közt az Apple IIe, a Commodore PET, a Commodore VIC-20, az Atari 800 számítógépek, továbbá Atari 2600 és a Nintendo Entertainment System (NES) konzolok lelke lett. 

A CPU továbbfejlesztett változata dolgozik a Commodore 64-ben is.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!