Káva nélküli szupervékony 8K-s tévét és függőleges videóknál automatikusan forgó készüléket is bemutatott a dél-koreai gyártó a Las Vegas-i CES-en, a világ legnagyobb technológiai seregszemléjén.

Nincs keret, 8K viszont van

A Samsung új, 8K felbontású, Q950TS nevű 85 inches tévéje kapcsán gyorsan leszögeznénk: felesleges legyinteni rá azzal a felütéssel, hogy ilyen magas felbontású tartalmakból a gyakorlatban még nem válogathatunk. Ez jelenleg igaz, de ha a gyártók nem mernek fejleszteni, nem mutatnak be technológiai újdonságokat, akkor nem is lesznek ilyen, tényleg szemet gyönyörködtető tartalmak, a Samsung pedig innovátorhoz és piacvezetőhöz méltóan magához ragadta a kezdeményezést.

A 8K már nem a jövő, hanem a jelenForrás: Szász Tamás - Origo

Az új 8K QLED tévéjük ráadásul szinte tökéletesen kávamentes. Persze, egy minimális, 2,3 milliméteres keret van, de ez konkrétan észrevehetetlen, a készülék pedig 15 milliméteres "vastagsággal" bír, vagyis tényleg elképesztően vékony.

Mesterséges intelligencia javítja a képminőséget, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Full HD és s 4K tartalmat is igyekszik 8K-s élménnyé csalni a szemünknek, a streaming szolgáltatásoknál pedig egy "AI ScaleNet" nevű technológia előzi meg a minőségvesztést, amíg a tartalom a szolgáltató szerveréről a tévénkre érkezik. A Samsung első ilyen tartalomszolgáltató-partnere az Amazon a Prime Video szolgáltatásukkal. A YouTube-bal pedig partnerségben készítik elő a terepet a 8K tartalmak streameléséhez.

Ilyen felbontással az egyik legjobb választás a kiskutyás videó lehetForrás: Szász Tamás - Origo

A mozgó objektumok (például egy versenyautó) hangját a készülék a hangszóróin át igyekszik a lehető legrealisztikusabban átadni, mintha a nézők is jelen lennének. Gyakorlatilag leköveti a mozgás hangjának az útját. A okostévéhez egy "digitális komornyik" is jár, amellyel nem csak a WiFi- és Bluetooth-kompatibilis egyéb otthoni készülékeinket tudjuk irányítani a tévén keresztül, hanem a régebbi eszközöket is, amelyeknek van infravörös portjuk. A készülék az adott helyiség körülményeihez igazítja a fényerejét és a kontrasztot, ahol elhelyezték, az ígéret szerint pedig a képek ott lesznek fényerőben gazdagok, ahol kell, vagyis a fényerő nem a sötét/fekete felületek kárára lesz erős.

De ténylegForrás: Szász Tamás - Origo

A hangszórók a készülék oldalán és hátlapján helyezkednek el, a gyártó szerint csodás hangminőséget kapunk mindenféle hangrendszer csatlakoztatása nélkül, ami esetleg csak elrontaná a kávamentes tévé által kapott minimalizmust. De ha mégis ezt szeretnénk, a tévé a saját és a külső eszköz hangját kombinálva még dinamikusabb hangzást nyújt.

Az új 8K-s tévébe még olyan fejlesztések is kerültek, mint a még okosabb Bixby, a Samsung saját digitális asszisztense, a Samsung saját ingyenes streaming szolgáltatása, a Samsung TV Plus, digitális fitnesz-szolgáltatások azoknak, akiknek nincs ideje konditeremben járni, vagy például többablakos nézőpont, ha valaki tévézés közben például ránézne az emailjeire.

De New York fényei sem rosszak - ahol világítás van, ott erős, dinamikus a fényerő, az éjszakai sötétség pedig sötét maradForrás: Szász Tamás - Origo

Nem a világ forog velünk, csak a TV

Nyilvánvalóan a fiatalabb generációt célozza meg a dél-koreai gyártó a "The Sero" nevű új tévéjével, amely a Samsung "Lifestyle" vagy életmód termékcsaládjába tartozik. A készülék különlegessége, hogy automatikusan helyzetet vált, horizontálisból vertikális lesz az elhelyezkedése, vagyis függőlegesbe teszi át saját magát a kijelző vízszintesből, ha vertikálisan felvett tartalmat jelenít meg. 

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Samsung újdonságaira a Las Vegas-i Caesars Palace hotelben tartott sajtótájékoztatónForrás: Szász Tamás - Origo

Régóta észrevehető jelenség, hogy az emberek függőleges helyzetben videóznak a mobiljukkal, hiszen általában mindenki így használta a mobilját, kivéve egyes játékoknál. A vertikálisan felvett mozgóképek viszont tévén, vízszintes helyzetű kijelzőkön nem néznek ki jól. Ez leginkább az Instagram-storykat, a Snapchatet, a TikTok-, és a YouTube-alkalmazásokat tényleg életmódszerűen használó fiatal generációnak jelenthet gondot.

The Sero - a képen mindkét állásban láthatóForrás: Szász Tamás - Origo

A Samsung 43 inches újdonságával viszont megszűnik a probléma, ha nagy felületen is megnéznék az így felvett videóikat: a kijelző forog, ha vertikális a videó. A Samsung-telefont használóknak elég a kerethez kell érinteni a készüléket, hogy csatlakozzon a tévéhez, az iPhone-os tévézőknek viszont a csomagban lévő távirányítót is használni kell. Arról egyelőre nincs egyértelmű információ, hogy a többi gyártó felhasználói ki tudják-e használni ezt az újdonságot. Nem tömegtermék, viszont kétségkívül felhívja magára a figyelmet a "The Sero", amely egyébként koreaiul "vertikális"-t jelent.