Extrém a Panasonic VR-headsete

panasonic vr headset szemüveg
A Panasonic prototípus VR-szemüvege
Vágólapra másolva!
Retró pilótaszemüvegnek tűnik az újító célú prototípus.
Vágólapra másolva!

A jelenleg kapható virtuális valóság headsetek mind ugyanazt a formatervet használják, az összes hardverük egy nagy dobozban van, ami a viselő szemei előtt található. A VR-headsetre a mai napig nem sikerült igazán találó kifejezést találni a magyarban, így amennyiben a hazai médiamunkások magyarosabban kívánnak fogalmazni a cikkeikben, akkor jobb híján VR-szemüvegként emlegetik az eszközt. Ebben van valami, de a szemüveg szó nem igazán érzékletes, a síszemüveg létezése ellenére a többség más formatervű tárgyra asszociál belőle.

A Panasonic prototípus VR-szemüvege Forrás: Panasonic

A Panasonic úgy döntött, hogy megoldja a magyar újságírók dilemmáját, és a CES-en bemutatta a tényleg szemüveg formájú VR-headsetét. Első pillantásra nekünk egy retró pilótaszemüveg ugrott be róla, de éppen egy sci-fi / cyberpunk film kellékének, vagy valamiféle szemészeti segédeszköznek is elmenne.

A Panasonic prototípus VR-szemüvege Forrás: Panasonic

A kütyüről nem mesélt részletesen a Panasonic, de az ötlet pusztán az, hogy kényelmesebbé, gyorsabban levehetővé és feltehetővé szeretné vele formálni a VR-headseteket. A The Verge egyik írójának sikerül kipróbálnia, a beszámolója szerint a benne lévő microLED panelek a szokásos headsetekéhez képest kisebb, négyzetesebb, szűkebb látószögű képet kínálnak. Emellett a prototípus ugyan nem túl nehéz, de a fej előredöntése esetén a szemüveg szárai nem tartják stabilan a fejen az eszközt.

A Panasonic prototípus VR-szemüvege Forrás: Panasonic

A problémákkal természetesen a Panasonic is tisztában van, éppen ezért is nem csapott nagy felhajtást az eszköz körül, inkább csak érdekességként mutogatta a prototípust. Nem világos, hogy mikor lehet belőle fogyasztói piacra kerülő termék, milyen teljesítményre, szolgáltatásokra, árra számíthatunk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!