Itt a teljesen megújult Microsoft Edge

microsoft edge chromium
Megjött a Microsoft Edge új változatának első stabil kiadása
Vágólapra másolva!
Kezdetét vette a Microsoft kísérlete a Chrome sikerének meglovaglására.
Vágólapra másolva!

Az ígéreteknek megfelelően megjelent a Microsoft második generációs Edge böngészőjének stabil kiadása, a szoftver elérhető a hivatalos webhelyről és az ORIGO Szoftverbázisról Windows 7 / 8.1 / 10, továbbá macOS rendszerekre. A Windows 10-et használók radarján a hírünk olvasásának idejére már feltűnhetett a böngésző, hiszen a Windows Update-en keresztül a Microsoft automatikusan telepíti a régi Edge helyére.

Megjött a Microsoft Edge új változatának első stabil kiadása Forrás: Origo

Az idővel Linuxra is elérhetővé váló, megújult Microsoft Edge a Google Chrome nyílt forráskódú Chromium kiadására épül.

Felhasználói szemszögből egy Google Chrome-ról van szó,

bár a jövőben fog néhány olyan beépített funkciót kapni, amelyek megkülönböztetik majd a piacvezető böngészőtől.

Ennek megfelelően a hétköznapi használat során szinte azonos felhasználói élményt nyújt az alapját képező szoftverrel, továbbá majdnem teljesen kompatibilis a hozzá készült kiegészítőkkel is. A Microsoft ugyan készített egy saját bővítményletöltő webhelyet az új Edge-hez, de a felhasználók közvetlenül a Chrome webáruházból is telepíthetnek hozzá kiegészítőket.

A saját bővítményboltja mellett a Chrome webáruházból is tölthetőek le hozzá kiegészítők Forrás: Origo

A hivatalos tájékoztatás szerint Chrome webáruházból letöltött bővítmények két esetben lehetnek inkompatibilisek az Edge-dzsel:

  • ha a Google-fiókba való bejelentkezést használnak például a beállításaik biztonsági mentésére,
  • vagy amennyiben kommunikálni próbálnak egy a számítógépre telepített alkalmazással.

A másik fontos különbség, hogy a Microsoft Edge nem képes a Google-fiókokkal szinkronizálni, helyette aki mentené szeretné a felhőbe a könyvjelzőihez, előzményeihez, és jelszavaihoz hasonló információkat, annak a Microsoft-fiókjával kell bejelentkeznie. Az Edge böngésző Android és iOS rendszerekre is elérhető, ezek képesek szinkronizálni az adatokat a számítógépes Edge-dzsel.

Teljesen újratervezte a beállítólapot a Microsoft Forrás: Origo

A második generációs Edge rendkívül szokatlan olyan szempontból, hogy a Microsoft eddigi számítógépes böngészőivel szöges ellentétben nem teljesen saját fejlesztésű, hanem a piacvezető Google Chrome nyílt forráskódú kiadásának kissé áttervezett, és persze átnevezett kiadása. Érzésünk szerint a Google-nél nem volt pezsgőbontás a megjelenése alkalmából, hiszen a Microsoft lényegében rátelepedett a böngészőjére, ráadásul a piaci helyzetét teljesen kihasználva még kéretlenül rá is tukmálja azt az internetezők jókora hányadára.

Az első generációs Edge totális csődnek bizonyult, ám a jelenlegi manőverezéssel a Microsoft radikálisan új helyzetet teremtett a számítógépes böngészők piacán:

innentől a Google Chrome-mal fog harcolni a Google Chrome ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!