Uzsoraüzletet futtat az Opera Software

economy Horizontal
A vendor counts money at a school supply fair in Caracas on September 11, 2019. - A minimum wage in Venezuela is not enough to buy a box of 12 pencils. The new school year starts between an accelarated depreciation of the currency and hyperinflation, pending matters in the oil-rich country. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Pár hétre akár 876 százalékos kamattal is kölcsönözhet.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő beszámolóval állt elő a törvényszéki jellegű pénzügyi kutatásokra szakosodott Hindenburg Research, állítása szerint a 2017-ben kínai kézbe került, alapvetően norvég Opera Software beszállt az uzsorás személyi mikrokölcsönök piacára. Ennek feltehetően a gyors pénzszerzés volt a célja, miután a böngészőpiacon továbbra sem képes labdába rúgni a cég.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Federico Parra

A vállalat négy kölcsönfelvételre használható mobilappot készített, az OKash és az OPesa a kenyai piacon, a CashBean Indiában, az OPay pedig Nigériában van jelen. A szoftvereket nem a saját neve alatt adta ki, hanem leánycégeken keresztül. A beszámoló szerint Yahui Zhou, az Opera elnöke és ügyvezetője már évek óta jelen van egyes érdekeltségein át a kizsákmányoló, androidos mobilappokon keresztül nyújtott, minimum botrányos személyi mikrokölcsönök piacán.

A nyomozás szerint mindegyik alkalmazás leírásában hibásan van feltüntetve a hitelidőszak minimum és maximum hossza, például az OPesa 91-365 napot hirdet, míg emailes megkeresésre a cég egyik illetékesei már azt a tájékoztatást adta, hogy 15-29 nap a hitelidőszak. Ez megdöbbentően rövid, a Play Áruház szabályzata az efféle appok esetében legalább 60 napot ír elő.

Az uzsoraappok 365-876 százalékos kamattal dolgoznak, szemben a hirdetett 30+ százalékokkal.

A leánycégek telefonos operátorai agresszíven zaklatják a fizetéssel elmaradókat, egy bennfentes szerint pedig tavalyig még a névjegyzéket is letöltötték a kuncsaftjaik mobiljairól.

Ezután az adósok mellett még az ismerőseiknek is SMS-eket küldözgettek, vagy akár fel is hívták azokat, hogy rábírják az adósokat a fizetésre. A beszámoló szerint azért maradt abba a praktika, mert technikailag illegálisnak bizonyult.

A Hindenburg megdöbbentő állításaira az Opera csak egy rövid közleményben reagált, miszerint véleménye szerint a kutatásban számos hiba, magalapozatlan állítás, félrevezető konklúzió, továbbá a vállalat működésével kapcsolatos téves interpretáció található, de konkrétumokat nem kívánt firtatni.

A válaszának egyetlen konkrétuma, hogy nem tagadta le az uzsorázást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!