Jön az első mobilos szavazás az Egyesült Államokban

Seattle, usa 10 fenntartható város
A 2. helyen Seattle - a település korábban nagymértékben fosszilis hordozókra támaszkodott, ám fenntarthatósági törekvéseit azóta szerte az országban példaértékűnek tartják
Vágólapra másolva!
Bő egymillióan adhatják majd le a voksukat a telefonjukról.
Vágólapra másolva!

Történelmet ír a következő hetekben Washington állam egyik közigazgatási területe, a Seattle városát és konglomerációjának egy részét magába foglaló King megye az USA-ban elsőként teszi majd lehetővé a lakosok számára az okostelefonon keresztüli szavazást. Potenciálisan olyan 1,2 millió állampolgár adhatja majd le ilyen módon a voksát.

Seattle Forrás: AFP / hemis.fr/Giuglio Gil

A mobilos szavazatleadási lehetőség a mai naptól kezdve egészen február 11-ig, a tényleges választási napig él majd. A polgárok a megyei elöljáró testületre voksolhatnak, azaz helyi jelleggel fontos választásról van szó.

Pontosabban a választópolgárok szerint annyira azért nem fontos ez a választás, részben azért is szeretnék annyira lehetővé tenni a mobilos voksolást, hátha ezúttal sikerül

jóval egy százalék felé tornászni a részvételi arányt.

A voksolás úgy működik majd, hogy lakosoknak a nevük és a születési dátumuk megadásával be kell lépniük a mobilos böngészőben a szavazatleadó weblapra, ki kell választaniuk a kívánt jelöltet, meg kell erősíteniük a választásukat, majd a mobiljuk képernyőjén alá kell írniuk a szavazatukat.

Az illetékesek szerint az aláírás kellően igazolni tudja, hogy tényleg a szavazó adta-e le a voksot.

Ezzel kapcsolatban rendkívül szkeptikusak vagyunk, hiszen érintőkijelzőkön nem lehet tollal megszokott aláírást hagyni: ezt mindenki jól tudja, aki kénytelen volt mondjuk egy csomag átvételekor valamiféle krikszkrakszot otthagyni a postás vagy a futár érintőkijelzős terminálján.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!