Nem mindegyik Radeon RX 5600 XT turbózható fel

2020.01.24. 14:06

Az MSI szerint a videomemória okozza a problémát.

Példátlan kavarás történt a héten a videokártyák piacán, a kedden piacra került Radeon RX 5600 XT grafikus processzorának és memóriájának órajeleit egy utolsó pillanatban kiadott BIOS-frissítéssel jelentősen felturbózta az AMD. Ennek köszönhetően a kártya olyan 11 százalékot gyorsult a játékokban, és a GeForce GTX 1660 Ti helyett a GeForce RTX 2060 méltó ellenfelévé vált.

MSI Radeon RX 5600 XT Mech OCForrás: MSI

A problémát az jelenti, hogy a lépésre nem voltak felkészülve a videokártyák gyártói, így a legtöbb a boltok polcaira került modell még a régi, alacsonyabb órajelek mellett működik, lassabbak a média által tesztelt kártyáknál. Szerencsére egy részükhöz már elérhető, vagy hamarosan megjelenik majd egy könnyen telepíthető BIOS-frissítés, azonban az MSI megerősítette, hogy

nem minden már piacra dobott kártya képes az új órajeleken működni.

Emiatt egyes modellekre talán egyáltalán nem jelenik majd meg a frissítés, más modellek esetében pedig csak a GPU órajelei lesznek megemelve. A harmadik opció, hogy a kártyák GPU és VRAM órajeleit is megemeli a frissítés, ám emiatt egyes példányok hibásan működnek majd, és a vevőknek vissza kell vinniük azokat garanciális cserére.

Ennek hátterében a GDDR6 videomemória áll: mivel az AMD eredetileg 12 Gbps sebességű modulok használatát engedte csak a kártyán, így a gyártók erre a sebességre hitelesített chipeket vásároltak a termékeikre.

Meg lehet próbálni túlhajtani a lapkákat a kívánt 14 Gbps sebességre, de nincs rá garancia, hogy hibátlanul működnek majd.

Az új órajelein a Radeon RX 5600 XT jelenleg a legjobb 300 dollár alatti videokártya, azonban a termékkel szemezők jobban teszik, ha már gyárilag megemelt órajeleken érkező modelleket vesznek, különben csalódásban vagy kellemetlenségben lehet részük.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!