PTSD-nyilatkozatot kell aláírniuk a YouTube moderátorainak

youtube laptop notebook
Vágólapra másolva!
Így próbálja védeni magát a perektől a foglalkoztatójuk.
Vágólapra másolva!

Meghökkentő beszámolóval állt elő a The Verge, az információi szerint tavaly karácsony előtt a YouTube számára moderációs szolgáltatást nyújtó Accenture rákényszerítette a videomegosztó portálnak munkát végző dolgozóit egy mentális egészséggel kapcsolatos nyilatkozat aláírására. Ebben az austini létesítményében dolgozó munkavállalók elfogadják, hogy a munkájuk során mentális problémákat okozni képes anyagokkal találkozhatnak, amelyek akár poszttraumás stressz zavart (PTSD) is okozhatnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

Ez négy nappal azután történt, hogy megjelent egy oknyomozó írás a The Verge-en, amely szerint a YouTube nézőit biztonságban tartani próbáló moderátoroknak egy műszak alatt öt órányi megjelölt videót kell végignézniük, és ebben néhány hónap alatt elhasználódnak: a hétköznapi életüket befolyásoló mentális problémákat kezdenek kialakítani,

az említett PTSD sem szokatlan.

Emellett az Accenture menedzserei rendszeresen dolgoztatják őket a pihenőidejükben, megtagadják a szabadságuk kiadását a túl sok munka miatt. A főállásban moderálók helyzete nemrég javult, évente akár több hónapnyi egészségügyi szabadságot is kivehetnek a problémáik kezelése érdekében, azonban a külsősök szinte semmiféle fizetett szabadságra sem számíthatnak, sokkal rosszabbul keresnek, és a juttatási csomagjukra sem lehet büszke az Accenture.

Vagy épp a YouTube.

A mostani szerződés egy jogi manővernek tűnik a The Verge egy nagyon specifikus leleplezése miatt: az állásinterjúkon lényegében hazudnak arról a jelölteknek, hogy mennyi borzalommal szembesülnek majd, és csak legyintgetnek a munkával járó mentális problémákra is.

Az új nyilatkozat papíron talán megakadályozhatja a moderátorokat abban, hogy kártérítési pert indítsanak az Accenture ellen, mivel az rosszindulatúan félretájékoztatta őket a munka esetleges hatásairól.

Az Accenture azt állítja, hogy a nyilatkozat aláírása opcionális volt, azonban a The Verge két forrása is azt állítja, hogy kirúgással fenyegették a szignózni nem kívánókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!