Vágólapra másolva!
Megszavazta a töltőcsatlakozók szabványosítását az EP.
Vágólapra másolva!

Sok évnyi sikertelen iparági együttműködést megunva az Európai Parlament egy pénteki szavazás során úgy döntött, hogy kezébe veszi a legkülönfélébb kütyük töltőportjainak szabványosítását. A 582-40 arányban jóváhagyott javaslat szerint a legkülönfélébb eszközök, például okostelefonok és táblagépek gyártóinak kötelezően USB-C portot kell majd használniuk a termékeiken az áramellátás vagy akkutöltés céljából.

Forrás: Mahesh Patel / Pixabay

Ennek elsődleges oka, hogy a töltőcsatlakozás szabványosításával jelentős mértékben csökkenthető Európában a kukába dobott elektronikus hulladék mennyisége, a gyártóknak nem kellene új kábelt és töltőt adniuk a termékeikhez.

A fogyasztók gond nélkül tölthetnék az új telefonjukat a már meglévő töltőjükkel és kábelükkel, így pénzt takaríthatnának meg, és jelentősen csökkenne a kihajított veszélyes hulladék mennyisége.

Az USB-C port használatára való átállással az androidos mobilgyártóknak semmiféle problémájuk sem volt, valójában már úgy két éve megkezdték a folyamatot, bár azért találni még a régi microUSB töltőporttal szerelt termékeket is a piacon. A szabályozásnak az Apple próbált minden lehetséges módon keresztbe tenni, hiszen a szabályozás értelmében kénytelen lesz befejezni a saját tervezésű Lightning csatlakozójának a használatát, és átállni az USB-C kapura.

Nem véletlenül kapálózik emiatt a cég: az USB-C lehetővé teheti, hogy bármely gyártó az engedélye nélkül kiegészítőket készítsen az iEszközökhöz,

azaz nem lenne képes licencdíjat beszedni a kiegészítők után.

A Lightning valójában nem egy szimpla csatlakozó, hanem egy óriási bevételi forrás az Apple számára: ezen keresztül adóztatja meg kíméletlenül az olyan gyártókat, amelyek kiegészítőket gyártanak a termékeihez.

A mostani szavazással még nem vált biztossá a szabályozás hatályba lépése, az Európai Parlament valójában azt voksolta meg, hogy a javaslat Európai Tanács elé kerüljön.

Ha minden jól megy, akkor a Tanács júliusban megszavazza majd a javaslatot, és egy bizonyos türelmi időt követően pedig ténylegesen életbe léphet a közös töltőporta vonatkozó szabályozás, onnantól kezdve pedig nem lehet majd nem USB-C-n keresztül tölthető terméket piacra dobni.

Természetesen a kizárólag vezeték nélkül tölthető eszközökre nem lesz muszáj USB-C portot tenni a szabályozás miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!