Új néven indítják újra a leállított egykori sikeroldalt

Vágólapra másolva!
A Twitter pár éve bezárta a rövidvideós platformot, a Vine-t, aminek a helyére aztán egyre inkább nyomul be a konkurencia. Most a Vine alkotója Byte néven támasztotta fel a szolgáltatást, és valami olyat nyújt az alkotóknak, amit egyetlen riválisa sem tud. De vajon ez elég lesz a sikerhez?
Vágólapra másolva!

Az egész történet furcsasága, hogy a Vine alapvetően rendkívül népszerű volt. A rövid, legfeljebb 6 másodperces videók feltöltésére és megosztására épülő szolgáltatást már 2012 októberében, a fejlesztési stádiumban megvásárolta a Twitter, majd 2013 januárjában el is indult, és rövid idő alatt 200 milliós felhasználói bázist tudhatott maga mögött.

A Vine abban az időszakban tört be erre a piacra, amikor igazán konkurenciája még nem volt,

társai, például az Instagram még főleg a képek megosztására koncentrált. Ennek ellenére a Twitter jellemzően rossz menedzsmentjére, és annak sikertelen üzleti megoldásaira jellemző, hogy nem tudtak mit kezdeni a szolgáltatással, így előbb a feltöltési lehetőséget állították le, majd minden videót archiváltak, és végül 2017-ben, szinte napra pontosan 4 évvel az indulás után bezárták a Vine-t.

Forrás: Byte

Dom Hofmann, a Vine társalapítója már akkor bejelentette, hogy elkezdett dolgozni a folytatáson, ami egy ideig V2 néven készült. Már amikor készült, ugyanis emberünk nem kapkodta el a munkát, illetve különböző jogi és pénzügyi akadályokra hivatkozva egy ideig fel is függesztette az egész projektet. Végül aztán az egész mégis magára talált, és immár Byte néven el is indult.

A Byte alapkoncepciója tulajdonképpen egy az egyben viszi tovább a Vine-t, vagyis legfeljebb 6 másodperces, akár végtelenül ismétlődő videók készíthetők vele, amiket feltölthetünk, vagy éppen kategóriákra bontva böngészhetjük a többiek által közzétett anyagokat.

Az egyetlen problémának az látszik, hogy menet közben azért megszaporodott a konkurencia. Egyrészt ugyebár ott van a több régióban is egyre népszerűbbé váló Coub, ami szinte egy az egyben megfeleltethető a Byte-nak, ha pedig ennél többre vágyunk, akkor elérhető a TikTok, ami pedig éppen letarolja a világot.

Azonban míg a TikTok leginkább azzal tűnik ki, hogy a videókat nagyon egyszerűen lehet feltuningolni és mindenféle effektussal turbózni, addig a Byte semmi ilyesmire nem ad lehetőséget. Könnyen lehet persze, hogy pont az egyszerűsége miatt lehet szimpatikus sokak számára, de az biztos, hogy jóval nehezebb dolga lesz most, mintha annak idején a Twitter alatt a Vine tovább építkezhetett volna a 200 milliós felhasználói bázisából.

Mindenesetre a Byte sem rajtolt rosszul: egyetlen hétvége alatt közel 800 ezren töltötték le, és a fejlesztők azzal próbálják magukhoz csábítani a tartalomgyártókat, hogy ígéretük szerint a videóik után járó profit jelentős részét, akár 100%-át megtarthatják.

Ehhez egyébként a Byte egy kezdeti partnerségi programot indít, amire külön kell jelentkezni, és elbírálás alapján lehet bekerülni. Pénzügyileg ez a tervek szerint úgy fog kinézni, hogy a feltöltött videók alapján 120 naponta tartanak egy értékelést, és az anyagok népszerűségét tekintve többféle csoportba osztják majd be az alkotókat, és ennek megfelelően részesülhetnek a profitból. Valaki tehát kevesebbet kap majd, valaki többet, és a legfelső kategóriában akár a profit teljes része is a feltöltőnél maradhat.

Forrás: Byte

A szétosztott pénzmennyiségre garanciát nem vállal a Byte, pusztán a százalékos leosztást garantálja, így attól függ, hogy végül mennyi zöldhasú landol az alkotóknál, hogy mennyire válik népszerűvé a platform, és mennyi felhasználónak lehet megjeleníteni a hirdetéseket. Ráadásul a szolgáltató azt ígéri, hogy a platformon kívülre nem merészkedik el,

vagyis az ott megjelenített hirdetések alapján nem fogja "követni" a felhasználót, hogy olyan termékeket ajánljon eladásra, amiről esetleg máshol böngészett a neten.

Végső soron talán ez az átláthatóság, és az alkotókat központba helyező profitmegosztási rendszer hozhatja majd meg a sikert a Byte-nak. A rövid, többnyire humoros videókat szolgáltató platformokra pedig láthatóan van igény, hiszen már a Facebook is komolyan beszáll a versenybe az Instagramon keresztül.