Dugókat hackeltek a Google Térképre

google térkép map dugó
Vágólapra másolva!
Csak csíny volt, de vissza is lehet élni a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

A nagyvárosokban autózók számára rendkívül hasznosak a navigációs szolgáltatások valós idejű dugófigyelő funkciói, ideális esetben elkerülhető velük az idegőrlő veszteglés. Valószínűleg sokakban felmerült már, hogy ezek miként működnek, például a Google honnan tud a dugókról. A válasz jelen esetben nagyon egyszerű: szokásához híven figyeli a felhasználók mobiljainak helyzetét, és ha nagyon sok telefon halmozódik fel bizonyos útszakaszokon, akkor ott jó eséllyel dugó van.

Forrás: Simon Weckert / YouTube

Erre a sajátosságra hívta fel most a figyelmet Simon Weckert német művész, az általa hackelésnek titulált kísérlet során bedobott 99 darab a Google Térképeket futtató mobilt egy kézzel húzható kiskocsiba, majd a Google berlini főhadiszállása környékén

elkezdte húzni a rakományát az úton.

A reméltnek megfelelően ezzel sikerült is átvernie a keresőcég rendszerét, amerre csak járt, a Térkép mindenhol lassú forgalmat vagy dugót jelzett.

Weckert kísérlete elsőre csak egy értelmetlen csínytevésnek tűnhet, azonban a hatóságoknak és a Google-nek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy ezzel akár vissza is lehet élni.

Például egy terrortámadás esetén a forgalom irányának jól átgondolt manipulálása segíthet növelni egy specifikus területen tartózkodók számát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!