Technikai hiba miatt idegenek tölthették le azokat.

Óriási adatvédelmi incidenst ismert be a Google, a tájékoztatása szerint a Google-fiókokban tárolt információk letöltésére kitalált Takeout szolgáltatását 2019. november 21–25. között igénybe vettek videói egy bug miatt idegeneknél landolhattak. Az érintett felhasználók konkrét számát nem hozta nyilvánosságra a cég, csupán annyit tudni, hogy az adataik letöltését a kérdéses időszakban elindítottak 0,01 százaléka vált áldozattá.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Deagreez

A cég szerint a Fotók szolgáltatásban tárolt videók olyan személyeknél landolhattak, akik az áldozatokkal párhuzamosan szintén az adataikat próbálták letölteni a Google-fiókjaikból. Emellett nem kizárt, hogy az áldozatok valójában nem is kapták meg a rendelkezésükre bocsájtott ZIP-ben a videóikat és a fotóikat, vagy legalábbis egyes fájlok hiányozhatnak a biztonsági mentésükből, így javasolja számukra az adataik újbóli letöltését.

Fotók nem kerültek ismeretlenekhez az incidens során.

A Google szerint a Takeout szolgáltatás bugját mostanra kijavította, és kiértesítette az összes érintett felhasználót.

A nagy problémát az jelenti, hogy a vállalatnak nincs lehetősége törölni a felhasználók számítógépeiről és egyéb eszközeiről a jogosulatlanul hozzájuk került videókat.

A mások videóit megkapott felhasználók egy része valószínűleg nem is tudja, hogy idegenek mozgóképei vannak a Google-től kapott ZIP-jükben, hiszen nem mindenki vizsgálja át tüzetesen az efféle archívumok tartalmát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!