Megkezdődött a 3G mobilhálózatok kivezetése

iPhone 3GS, 2009
SAN FRANCISCO - JULY 21: An Apple Store sales associate prepares to sell two iPhone 3GS at an Apple Store July 21, 2009 in San Francisco, California. Apple Inc. reported a better than expected third-quarter profit of $1.23 billion, or $1.35 a share comapred to $1.07 billion, or $1.19 one year ago. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nincs értelme életben tartani a régi technológiát.
Vágólapra másolva!

A 4G mobilhálózatok széles körű elterjedése után, és persze az 5G hálózatok bevezetésének immáron korai szakaszában járva a következő években egyre több alkalommal hallhatjuk majd a hírt, hogy valamelyik mobilszolgáltató megkezdte a 3G/HSPA technológiás hálózati szolgáltatásainak kivezetését.

Forrás: AFP/2009 Getty Images/Justin Sullivan

A 3G-s infrastruktúra lekapcsolásának két fő oka van: egyrészt a kiváló 4G-lefedettség és a technológiával kompatibilis mobilok elterjedtsége miatt nagyon kevés igény maradt rá, másrészt pedig a lekapcsolásával olyan spektrum szabadítható fel, amely újrahasznosítható a modern mobilszolgáltatások nyújtására.

Most Európába is begyűrűzött a jelenség, a kontinensen elsőként a holland Vodafone kapcsolta le a 3G-s mobilszolgáltatását.

A vállalat állítása szerint ezzel párhuzamosan az előfizetői jobb 4G-lefedettséget kapnak, továbbá általánosságban véve gyorsabbá, megbízhatóbbá és stabilabbá válik a mobilnete.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!