Megjelent a Google Chrome 80

google chrome 80 böngésző
Google Chrome 80
Vágólapra másolva!
Próbálja csendesíteni a webhelyek értesítési kérelmeit.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé vált a Google böngészőjének idei első főverziója. A Chrome 80 számítógépes változata máris telepíthető, míg az androidos variánsát a belátható jövőben kezdi majd kijelezni a Play Áruház, szokás szerint hullámokban fog megjelenni a mobilozóknál a frissítési lehetőség.

Google Chrome 80 Forrás: Origo

A Chrome 80 egy aránylag csendes kiadás a felszínen, csak az tűnhet fel a számítógépes változatát használóknak, hogy a webhelyek által kért engedélyekről már nem pattannak fel ablakok, helyette a címsáv jobb szélén megjelenik egy blokkolt értesítéseket mutató ikon.

Erre kattintva opcionálisan megnézhetőek az értesítések, igény esetén pedig megadhatóak a kért engedélyek, például egy weblap új cikkeinek automatizált fogadása.

Az értesítések csendesebbé tétele az androidos változatban is jelen van, de máshogy implementálták. A csendesítési funkciót manuálisan kell aktiválni a Beállítások → Webhelybeállítások → Értesítések menüben, a bekapcsolása után a böngésző egy pár pillanatra felvillanó szövegben tájékoztatja a mobilozókat arról, hogy értesítési kérelmet blokkolt.

A Chrome 80 legnagyobb újítása, hogy a Google megkezdte a netezés követésének nehezebbé tételét a harmadik felektől származó sütik kezelésének megváltoztatásával. Ez egy kompatibilitási okból lassan kivitelezett, hosszú távú projekt első állomása, az út végére érve

remélhetően sokat javul majd a netezők magánszférája.

A Google Chrome már telepített példányai Windows és macOS rendszereken automatikusan frissülnek a legújabb verzióra, míg a linuxosok a disztribúciójuk csomagfrissítőjén keresztül állhatnak át az aktuális kiadásra. A böngésző telepítőkészlete a hivatalos webhely mellett az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!