Ezért nincs még 100 wattal tölthető Xiaomi

A Xiaomi csúcstelefonja váratlanul az élre tört fotózásban.
Vágólapra másolva!
Pedig már egy éve bejelentette a technológiát a cég.
Vágólapra másolva!

Tavaly márciusban a Xiaomi jelentős médiafelhajtást generálva demonstrálta a 100 wattos mobiltöltési technológiáját, a segítségével egy 4000 milliamperes akkut nulláról 17 perc alatt száz százalékosra töltött. Lassan egy évvel később vagyunk, ám a vállalat a mai napig nem tudott olyan telefont piacra dobni, ami ténylegesen támogatná az elképesztően gyors töltést.

A kép csak illusztráció Forrás: Xiaomi

Szokatlan lépést téve Lu Weibing alelnök a kínai közösségi médiában kifejtette ennek az okait, természetesen mérnöki problémák állnak a háttérben. Az egyik érdekes jelenség, hogy amíg a jelenleg megszokottnak mondható, 30 wattos gyorstöltés esetén az akkuk névleges kapacitásának nagyjából 20 százaléka nem használható ki, addig a 100 wattos gyorstöltés esetén ez az arány

már 30 százalékra emelkedik.

A további problémák közül kiemelte, hogy a magas feszültségen való töltés esetén jelentősen csökkenhet az akku élettartama, ráadásul egyes töltési szokások még rá is tehetnek egy lapáttal a problémára. A hipergyors töltéskor gondot jelent még a töltési sebesség folyamatos fenntartása, a töltés puszta biztonsága, továbbá a harmadik felektől származó töltőkkel való kompatibilitás.

Szerencsére jó hírrel is szolgált az alelnök, állítása szerint a kihívások ellenére a 100 wattos gyorstöltés már közel van a véglegesítéshez, így remélhetően a nem túlságosan távoli jövőben jöhetnek a technológiát támogató Xiaomik.

Kapcsolódó érdekesség, hogy a jelenlegi leggyorsabban tölthető mobil 65 wattal az Oppo Reno, a Nubia pedig hamarosan bejelenti majd a 80 wattal gyorstölthető csúcsmobilját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!