Tévé otthonra hatvanezer forintból? Kipróbáltunk egyet

Blaupunkt, BN40F10122, LCD, tévé, teszt
Blaupunkt BN40F10122.
Vágólapra másolva!
A televíziós iparág mostanra rendívül széles spektrumúvá vált, hasonlóan mondjuk az ingatlan- vagy gépjárműpiachoz. Azaz óriási eltérés tapasztalható az elérhető termékek ára és tudása között. Aki akar és tud, akár 30 millió forintot is költhet egy tévére, a skála másik végén pedig ott sorakoznak a pár tízezer forintért már hazavihető darabok. Mi most kipróbáltunk egy olcsóbbat, leteszteltük a Blaupunkt 40"-os LCD tévéjét.
Vágólapra másolva!

A média- és a reklámok által generált dicsfény persze elsősorban az innovatív, új technológiákat felvonultató, igen dizájnos, viszont cserébe méregdrága modellekre vetül. De ettől függetlenül a belépő szintű, olcsó készülékek továbbra is nagyon fontosak, hiszen ezekből továbbra is sok fogy. Tehát ezek a kevésbé előremutató, kedvező árú televíziók is igen nagy jelentőséggel bírnak, és épp emiatt ezeket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

E modellek egyik jeles képviselője a mindössze

60 000 forintot kóstáló, de ehhez képest meglepően nagy, 40 inches Blaupunkt BN40F10122,

amelyből egy példány hozzánk is megérkezett egy teszt erejéig. Ennek köszönhetően alkalmunk nyílt kipróbálni éles körülmények között, és alapvetően az érdekelt, hogy az alacsony árért mivel kell fizetni, azaz, hogy mindez mennyire látszik meg a kép- és hangminőségen, a kezelésen és az extrákon.

Tesco-gazdaságos külső

Egy dolog biztos: ez a tv nem a dizájnjával fogja törni a szíveket, hiszen ezzel a fajta kialakítással már rengetegszer találkozhattunk. A merev, könnyű kis tappancsok a készülékház két szélére kerültek, ami költséghatékony és egyszerű megoldás, viszont cserébe le kell mondani a kijelző forgatásáról.

A kávák kellemesen vékonyak, a fényezésük is megfelelő, szóval alapvetően egy totálisan átlagos külsejű televízióról van szó, amely harmonikusan beilleszthető szinte bármilyen típusú belső térbe.

A csatlakozókínálat megfelelő, ugyanis a ki- és bemeneteknek köszönhetően egyszerűen és gyorsan rádugható külső hangrendszer, számítógép, DVD- vagy Blu-ray lejátszó, illetve akár egy játékkonzol is.

Nem okos

Ma a középkategóriában sincs már olyan modell, amely ne rendelkezne okostévérendszerrel, de a belépő szinten erre azért még bőven akad példa. Ez a Blaupunkt televízió is ezt a vonalat erősíti, azaz hiányzik belőle a smart platform. Mindez pedig azt jelenti, hogy nem csatlakoztatható az internetre, nem teszi lehetővé különféle webes alkalmazások, például a Netflix, HBO Go, Spotify vagy a YouTube közvetlen elérését.

A dizájn nem kifejezetten előremutató, az ára viszont remek Forrás: Origo

Emellett az olyan extrák is hiányoznak belőle, mint a Miracast vagy a Bluetooth támogatás. Ennélfogva vezeték nélküli úton nem csatlakoztatható hozzá hangrendszer, és a telefonok, számítógépek kijelzőjének vezeték nélküli úton történő tükrözéséről is le kell mondani. Ezenkívül hiányzik belőle a kislexikon, és beépített játékokkal sem rendelkezik. Egyedüli extra az előzetesen telepített médialejátszó szoftver, ami viszont nagyon hasznos. Ennek köszönhetően ugyanis elég egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt dugni az USB-portjába, és minden egyéb külső eszköz bevetése nélkül rögtön nézhetőek az azokon található videók, filmek, sorozatepizódok, valamint a képek megnézegetésére is van mód. A médialejátszó alkalmazás megbízhatóan működik, de csak alapszintű funkciók ellátására képes. A formátumtámogatással is akadnak kisebb problémái, ám az tény, hogy a legnépszerűbb, legfontosabb szabványokkal gond nélkül boldogul, és a külső feliratok megjelenítését is támogatja.

Maga a menürendszer egyébként jól sikerült: Magyarul tud, átlátható, kellően sekély, ennek köszönhetően pedig minden hamar meglelhető, és a kezelés senkinek sem okozhat problémát. A távirányító tizenkettő egy tucat kiegészítő, amelyen háttérvilágítás nincs, viszont a funkciógombok tömegének hála gyakorlatilag minden szolgáltatás elérhető róla közvetlenül.

Hangminőség: hibák nélkül

A két darab 8 wattos rejtett hangszóróból álló integrált hangrendszere hozza a kötelezőt! A hangereje megfelelő, ráadásul semmilyen hibát, recsegést, sistergést, zúgást-búgást nem produkált, ami remek! Viszont az is tény, hogy a mély hangokból semmit sem hallani, a dinamikáról és a sztereó hangtérről is le kell mondani. Szóval, aki moziszerű megszólalásra vágyik, annak muszáj lesz valamilyen combosabb külső hangeszközt csatlakoztatnia hozzá.

Képminőség: Meglepően jó

Ma már a tévéknél a kiegészítő szolgáltatások is jelentőséggel bírnak, de azért még mindig a kép minősége a legfontosabb egy termék megítélése során. E tekintetben pedig a 40 hüvelykes Full HD LED-LCD kijelzővel ellátott Blaupunkt BN40F10122 váratlanul jól teljesített! Bár nagyon szofisztikált beállításokra nincs lehetőség, de az is tény, hogy a színek kifejezetten szépek, természetesek. A kontrasztarány döbbenetesen nagy, ugyanis az erre szolgáló műszerrel 5730:1 értéket mértünk, amivel a mai elit ligás, méregdrága tévék között is megállná a helyét.

Nagyon messze van a mai csúcs ultravékony tévéktől Forrás: Origo

A betekintési szög terén viszont már nem teljesít ilyen jól: már 150 fok környékéről láthatóan fakulni kezdenek a tónusok, ami zavaró lehet, ha valaki oldalról nézi a képernyőt. A mozgásmegjelenítés során durva hibákba nem futottunk bele. Szellemképesedést nem tapasztaltunk, és az objektumok körül sem bukkant fel vibráló aura, viszont a rossz minőségű tv-adásoknál, videóknál bizony némi szaggatás, akadás előfordulhat. Mivel a készülék nem rendelkezik a valódiak közé virtuális képkockák beillesztésére módot adó interpolációs technológiával, így e hiba orvoslására nincs lehetőség. A Zajcsökkentés funkció viszont nem maradt ki, ami igen jól jöhet olykor, hiszen a már említett gyatra adásoknál bizony némi zajosodással sokszor számolni kell. A méréseink szerint az input lag 25,4 ms, ami csak annak lehet fontos, aki játékra is használná a terméket. Ez egyáltalán nem kiemelkedő érték, viszont kirívóan rossznak sem mondanánk, és azt jelenti, hogy játékra is alkalmas a tv.

Csoda nincs

Az elég hamar kiderült, hogy csodát a Blaupunkt BN40F10122-tól felesleges lenne várni. Nem, nem képes felvenni a versenyt a lényegesen drágább modellekkel semmilyen téren. Az tény, hogy nincs benne okostévérendszer, és az internetes tartalmakról vagy épp a hangalapú vezérlésről le kell mondani. Az is igaz, hogy a hang minősége csak átlagos, a dizájn pedig unalmas. Viszont a kép minősége meglepően jó, és emiatt az ára nagyon-nagyon jónak tűnik a tudásához képest. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a Blaupunkt BN40F10122 esetében 60 000 forintért egy totálisan vállalható, korrekt készüléket kapunk. Épp emiatt, ha valaki nem szán sok pénzt televízióra, annak bátran tudjuk ajánlani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!