Ahogy az várható volt, a Samsung nem csak a vadonatúj Galaxy S20 csúcskészüléket mutatta be az idei Unpacked rendezvényen, hanem a széthajtható telefonok új generációját is. A Z Flip nevű készülék jóval kifinomultabbnak, szebben és értelmesebbnek tűnik elődjénél, és simán el tudjuk képzelni, hogy ez a kagylótelefonos nosztalgiára építve tényleg berúgja a hajtogathatós készülékek korszakát.

Az újdonságok iránt érdeklődőknek, a trendek élén járóknak szánja a Samsung a Galaxy Z Flipet, ami a vállalat következő kihajthatós készüléke lesz, és egyben új sorozatot indít el a Z-szériával, úgyhogy a koreaiak láthatóan eltökéltek a termékkategória mellett.

Forrás: Origo

Az előző összehajtható telefonhoz, a Galaxy Foldhoz képest jelentősen vékonyítottak a képernyő hajlítható üvegfelületén, és állítólag még ellenállóbb: a tesztek alapján simán kibír 200 ezer ki-becsukást. Ez persze majd kiderül, mint ahogy az is, hogy a Foldhoz hasonlóan látszódik-e majd a gyűrődés a hajlítás mentén. Ez igazából ott sem volt zavaró, de nyilván a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem is vennénk észre. Kihajtva egyébként egy eléggé méretes, 6,7 hüvelykes, 2636x1080 pixel felbontású OLED kijelző tárul elénk, lekerekített sarkokkal és viszonylag minimális keretekkel. A külső panel 300x112-es felbontású, 1,1 hüvelykes OLED egység, amin leginkább az akku töltöttségi állapota, az idő és a dátum csekkolható le egy pillanat alatt.

Forrás: Origo

Amikor be van zárva, egy szimmetrikus négyzetet alakít ki, ami szinte olyan, mint egy helyes kis sminktükör. Habár a külsején is találunk egy kis kijelzőt, természetesen akkor válik teljes értékűen használhatóvá, ha kihajtjuk. Ezzel a működési elvvel némileg hasonlít a klasszikus kagylótelefonokra, de azoknál talán még elegánsabb, és összehajtva sokkal kényelmesebben elférhet a zsebben, vagy bármilyen kisebb helyen.

Forrás: Origo

Ennek a fajta félbehajtásnak persze számos előnye van az előző verzióhoz képest. Demonstrálták például, hogy vidáman le lehet tenni az asztalra, és úgy szelfit készíteni, de ez kiválóan bevethető csoportképek esetében is, szelfiket pedig összecsukott állapotban is lehet lőni az előlapi kamerával. Ez egyébként egy 10 megapixeles, F2.4-es rekeszértékű egység, míg hátulra két lencse került: egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű, és egy szintén 12 megapixeles "hagyományos" verzió, optikai képstabilizálással, HDR10+ videórögzítéssel, trükkös autofókusszal, és minden mesterséges intelligenciás varázslattal, amit a Samsung csak be tud vetni manapság.

Forrás: Origo

A Galaxy Z Flip esetében egyébként is fontos, hogy használható úgy, hogy nem nyitjuk ki teljesen, ami ismét csak több új dolgogra ad lehetőséget. A Samsung a Google-lel közösen fejlesztette ki a Hajlított módnak elnevezett állapotot, így amikor nincs teljesen kinyitva a telefon, képes különböző tartalmakat megjelníteni az alsó és felső részén. A YouTube esetében például felül mehet a videó, míg alul az információkat olvasgathatjuk, írhatunk, vagy már böngészhetjük a következő megnézendő anyagot.

Forrás: Origo

Minden ilyen jellegű készüléknek a legfontosabb része a zsanér, amit nagyon nehéz úgy kivitelezni, hogy strapabíró legyen, és működés közben ne tegyen kárt a kijelzőben. A Samsung szerint itt ezt sikerült úgy megvalósítani, hogy a lehető legbiztosabb működést nyújtsa, és összehajtáskor a lehető legkisebb rés legyen a kijelző két része között. Ráadásul eméletileg egy új fejlesztésnek hála saját magából takarítja ki a koszt és a lerakódásokat, mindenféle icipici műanyag rost segítségével.

Forrás: Origo

Természetesen belül abszolút csúcsminőségű hardverre számíthatunk: a Z Flip kapott egy 8 magos, eléggé bivaly Snapdragon 855 Plus processzort, 8GB memóriát és 256GB belső tárhelyet. Egyedül az akkumulátor 3300mAh-s kapacitása tűnhet némileg visszafogottnak, de vélhetően az összehajthatóságért cserébe kompromisszumokat kellett hozni, habár az Android 10 rendszernek és a modern központi processzornak hála gyaníthatóan még így is teljesen korrekt üzemidőket lehet majd elérni vele. Az 5G-t viszony sajnot nem támogatja.

A Galaxy Z Flip megjelenésére nem is kell már sokat várni: február 21-től Magyarországon is megvásárolható lesz 535 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron, ami nem kevés, de a modern csúcskategóriás okostelefonok esetében (sajnos) már nem is számít kirívónak, ráadásul itt a szuper hardver és kijelző mellé még az összehajthatósággal járó extrákat és menőséget is megkapjuk.