Leállítja az ingyenes wifijét a Google

táblagép repülőtér reptér internet wifi
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem sikerült fenntartható üzleti modellt találni hozzá.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a legnagyobb techcégek egymással rivalizálva próbálták megoldani a következő egymilliárd felhasználó internetre való felkapcsolását, legyen szó netet szóró ballonok fejlesztéséről vagy ingyenesen igénybe vehető wifi-hálózatok kiépítéséről. Egy ideje elég keveset lehetett hallani az efféle projektek háza tájáról, ami nem bizalomgerjesztő, de messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni a csendből.

A kép csak illusztráció Forrás: Cultura Creative/Cultura/Antonio Saba

Annyi viszont most már biztos, hogy a Google hamarosan le fogja állítani a Station nevű programját. A 2015-ben bejelentett elképzelés lényege az volt, hogy fejlődő országok forgalmas pontjain ingyenes wifit próbált biztosítani a cég. Az elsődleges piac Indiában 400 vonatállomáson és több ezer egyéb nyilvános helyen találhatóak meg a hotspotjai, plusz az évek során többek közt Brazíliában, Indonéziában, Mexikóban és Nigériában is elindította a Stationt.

A Google magyarázata szerint a Stationnel két alapvető probléma volt: egyrészt a piaci változások miatt jelentősen csökkent a fontossága, másrészt pedig nem sikerült működőképes üzleti modellt találni hozzá.

Az ingyen wifi pont olyan, mint az ingyen ebéd: valakinek és valahogy állnia kell a költségét.

Az alternatív finanszírozási kísérletek sikertelensége után a Google még reklámokat is próbált megjeleníteni a felcsatlakozáskor a netezőknek, ám ez sem bizonyult elégséges bevételi forrásnak, így a következő időszakban világszerte búcsúzik a program.

Az egyetlen jó hír, hogy az indiai vasútállomásokon továbbra is lesz ingyen használható wifi, a Google helyi partnereként funkcionált RailTel nem kapitulált a multicéggel együtt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!