Púderes doboz - kipróbáltuk a Samsung legújabb összehajtható telefonját

Samsung, Galaxy Z Flip, teszt, okostelefon, kihajtható
Bármilyen szögben kinyitva megáll.
Vágólapra másolva!
A Samsung Galaxy Fold megjelenésével a Samsung lett az első cég a világon, amely valóban összehajtható kijelzős okostelefont dobott piacra. Most megjelent a második ilyen készülékük is, a Samsung Galaxy Z Flip. Mi pedig ki is próbáltuk gyorsan.
Vágólapra másolva!

Amikor megláttuk a Z Flippet, meglepődtünk, mert azt hittük, a Fold után nehezen mutatnak már nekünk újat összehajtható telefon témában. Ennek ellenére ez a telefon egy teljesen más irányt képvisel, mint az óriás kijelzős, fél tucat kamerával felszerelt Fold.

Kinyitható púderes doboz

A Samsung Galaxy Z Flip formavilága valóban egy púderes dobozra emlékeztet. Mivel a nálunk járt tesztdarab metál rózsaszín fényezést kapott (a hivatalos megnevezés Tükör Lila), garantáltan minden tekintetet magára vonzott, amikor előkerült egy villamoson. A ház külsején egyébként a szokásos USC-C csatlakozón és a hangerő nyomógombjain kívül egy ujjlenyomat-érzékelős főkapcsolót találunk, ami többször megnyomva vezérli a telefon pár funkcióját, valamint egy tényleg apró kijelzőt a legfontosabb üzenetek számára és egy dupla kamerát.

Bármilyen szögben kinyitva megáll. Forrás: Origo

A kijelzőn a dátum és az idő látszik, valamint hívás és üzenet értesítések, de emellett egy érdekes funkciója is van. A telefon csukott állapotában, a főgombot háromszor gyorsan megnyomva a készülék szelfi módba kerül, és a mini kijelzőn saját magunkat pillanthatjuk meg. Ekkor, ha felemeljük a tenyerünket, visszaszámlálás indul, és a végén el is készül a szelfi (ez a mód persze nem csak e telefon sajátja, de ezzel a kis kijelzővel ez igazán vicces).

Kinyitva

Kinyitva a készüléket előtűnik a 6,7 hüvelykes kijelző, ami azt jelenti, hogy így egy teljes méretű okostelefonunk lesz – nem is a legkisebbek közül való.

Kinyitva egy 6,7"-os okostelefont kapunk. Forrás: Origo

A hardveres tulajdonságok tekintetében az árhoz mérten nem kapunk csúcsminőséget a nyolcmagos processzorral (a felhasznált Snapdragon 855+ a Galaxy S10-csipszetjének tuningolt verziója) bár az is igaz, hogy csak a legújabb, S20 széria kapta eddig meg a legújabb Snapdragon 865-öt, és egyébként a használat közben mi nem tapasztaltunk semmilyen hiányosságot, és a 256GB-os belső tárhelyet is nehéz normál használattal kimeríteni.

Kamera

A készülék külső kamerái 12 megapixelesek. Egy 27mm-es és egy 12mm-es ultra széles látószögű objektívet kaptak, ami azt jelenti, hogy az optikai zoomot itt el kell felejtenünk, de képkivágással még mindig tudunk nagyítani, és meg kell jegyezni, hogy ezek a kamerák nagyon szép képeket készítenek. A szelfikamera 10 megapixeles, ami azt jelenti, hogy tényleg nem sok minden indokolja a csukott állapotban a minikijelző segítségével végigbohóckodott szelfizést, hacsak nem az, hogy villogni akarunk egy kicsit a barátaink előtt - ez meg ugye bármit megindokol.

Csodás színei vannak. Forrás: Origo

A telefon egyik óriási előnye egyébként, hogy a kijelzője bármilyen szögben kinyitva megáll, és az asztalra téve nem is dől fel, tehát nagyon jól lehet vele letámasztva fotókat, videókat készíteni. Itt arra kell vigyázni, hogy amennyiben így szeretnénk használni, mindenképpen vegyünk hozzá egy tokot – kapható például elegáns bőrtok is a készülékhez –, mert anélkül egyrészt elég sérülékeny a felülete, másrészt

olyan elképesztően csúszós, hogy a vízszintestől egy fok eltéréssel rendelkező asztallapról is lecsúszik,

ha elegendő időt hagyunk neki.

Kinek ajánljuk?

A Samsung Galaxy Z Flip egy nem mindennapi telefon, nem mindennapi megoldásokkal és nem mindennapi árral. Egyedül talán a hardveres tulajdonságaiban nem képvisel csúcstechnikát, de itt sem kell komoly kompromisszumokat kötni miatta senkinek, aki nem akart 3D animációt készíteni telefonjával.

Összecsukva egy zsebbe könnyen becsusszanó ékszeres dobozt kapunk. Forrás: Origo

Ezért aztán mindenkinek ajánljuk, akinek van egy telefonra közel 540 000 forintja. Mert ennél a készüléknél szinte csak a Galaxy Fold drágább – nem számítva természetesen az utólag gyémántokkal és nemesfémekkel felcicomázott telefonokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!