Lopott appot árulnak a Steamen

gamer gaming billentyűzet klaviatúra keyboard
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Ráadásul ezt technikailag legálisan megteheti a csaló.
Vágólapra másolva!

A Steam fejlesztők előtti teljes kinyílása ugyan nagy segítséget jelentett az indie csapatok számára, ám egyben a legkülönfélébb csalók előtt is új lehetőségeket nyitott. Az elmúlt években olyan játékok ezrei kerültek fel a boltba, amelyeket korábban nem engedett volna a piacterén árulni a Valve, ráadásul a fejlesztés alatt álló játékok finanszírozására kitalált korai hozzáférés programot is elárasztották a Unity motorral pár nap alatt összedobott, sok esetben lopott fájlokat használó „játékok".

A kép csak illusztráció Forrás: Soumil Kumar / Pexels

A héten új magaslatot ért az arcátlanság a Steamen, egy feltehetően kínai illető 85 eurós (durván 29 ezer forintos) áron feltöltötte rá a saját termékeként az ingyenes és nyílt forráskódú Playnite alkalmazást.

Az átverés meghökkentő része, hogy ezt legálisan megteheti, hiszen a Playnite a lényegében bármit megengedő MIT licencet használja.

A Playnite egyetlen felületen átláthatóvá és kezelhetővé teszi a gamerek összes népszerű digitális boltban megvett játékát, ilyen téren a megújult GOG Galaxy klienshez hasonlít.

Hírünk írásáig a Valve nem reagált a botrányra, minden további nélkül elérhető volt az ellopottnak titulálható szoftver a Steam kínálatában. Értékelést még nem kapott, könnyen elképzelhető, hogy egyetlen példány sem kelt el belőle. Viszont néhány euróért könnyen elképzelhető, hogy sikerülhetne csőbe húzni a Playnite-ról még nem hallott játékosokat: a Valve valószínűleg jobban tenné, ha minél előbb a fogyasztók oldalára állna az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!