Nem enged meztelen fotókat készíteni a japán mobil

Egymilliót keres havonta a szelfijeivel ez a nő, és meztelenkednie sem kell
Woman lying on bed taking selfie with smartphone
Vágólapra másolva!
A gyerekeiknek okostelefont kereső szülőknek ajánlják.
Vágólapra másolva!

Az olcsó digitális fényképezőgépek és a kamerás mobilok elterjedését követően pár év alatt gigantikus problémává váltak az internetre engedély nélkül feltöltött, amatőr meztelen fotók. Megtippelni is lehetetlen, hogy világszerte hány személyről keringenek efféle képek, mert a fotók címzettjei valamilyen megfontolásból megosztották azokat, vagy egyéb módon kiszivárogtak. Hat évvel ezelőtt készült felmérések szerint az amerikai felnőttek 50 százaléka küldött már magáról meztelen fotókat vagy videókat, az Y generációhoz tartozó (1980-1995-ös születésű) nők esetében pedig 89 százalék volt az arány.

A kép csak illusztráció Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

A japán Tone mobilgyártó most bejelentett egy aránylag olcsó androidos okostelefont, az E20 modell állítólag a beépített (teljesen offline működő) képfelismerő algoritmusaival képes detektálni, amennyiben a használója meztelen fotót próbál készíteni, és nem engedi a fotó rögzítését.

Elsősorban olyan szülőknek ajánlják a mobilt, akik a gyereküknek vásárolnának okostelefont, és szeretnének valamiféle technikai megoldást, ami megakadályozhatja a meztelen fotók készítését.

A szülők a saját mobiljukon értesítést kérhetnek, ha a készülék nem engedett felvenni egy képet, az időpont és GPS helyadatok mellett ráadásul még egy kis felbontású, pixelesített verziót is kapnak a szóban forgó fotóról. A gyártó nem tárolja a szerverein ezeket képeket.

Tone E20 Forrás: Tone

Nem világos, hogy a nudivédelem csak a gyári kameraapp használata esetén működik-e, vagy mélyebben integrálták-e a képfelismerést, hogy ne lehessen harmadik féltől származó szoftverrel kikerülni. Szintén jó kérdés, hogy a kamera előnézeti képéről kijelzőképet készítve kijátszható-e a védelem.

A Tone E20 csak Japánban lesz kapható, a gyártó 19 800 jent, közel 56 ezer forintot kér majd érte.

Ezért cserébe 6,26 hüvelykes és 1520×720 pixeles kijelző, 8 MP-es előlapi kamera, 13+12+2 MP-es hátlapi képalkotó rendszer, MediaTek Helio P22 rendszerlapka, 4 GB memória, 64 GB bővíthető háttértár, ujjlenyomat-olvasó, továbbá Android 9.0 jár.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!