Nem fog tetszeni a mobilgyártóknak a kiszivárgott javaslat.

Exkluzív beszámolóval állt elő a holland Het Financieele Dagblad üzleti kiadvány, egy Európai Parlamentből kiszivárgott dokumentum szerint a mobiltöltők portjának szabványosítása után az EU újabb offenzívát indíthat a mobilpiacon. Ráadásul amíg az USB-C kapu bevezetése ellen csak az Apple tiltakozott, addig a mostani lépés már alaposan felkavarhatja az állóvizet.

A kép csak illusztrációForrás: Malcolm Garret / Pexels

A dokumentum alapján az EU szeretné visszahozni az egyszerű akkucsere lehetőségét a mobilpiacra. Ezzel jelentősen növelhető volna a megvásárolt eszközök életciklusa, így csökkenhetne a szeméttelepeken landoló elektronikai hulladék mennyisége.

Régebben szinte minden okostelefonban cserélhető volt a telep a hátlap lepattintása után, ám a vevők mégis kétévente új készüléket vettek, hiszen a technológia gyors fejlődésével azok tényleges előrelépést jelentettek.

Most már változóban van a helyzet: a megvett mobilokat 2,5+ évig is használják a vevők, a cseréjükre pedig sok esetben azért kerül sor, mert túl drága vagy macerás volna a haldokló akkujuk kicserélése.

Az állítólag március közepe táján bemutatásra kerülő javaslat emellett megtiltaná az eladatlan eszközök megsemmisítését, továbbá csökkentené az okostelefonok csomagolásában fellelhető műanyagok mennyiségét is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!