Visszahozná az otthon cserélhető mobilakkukat az EU

2020.02.26. 10:06

Nem fog tetszeni a mobilgyártóknak a kiszivárgott javaslat.

Exkluzív beszámolóval állt elő a holland Het Financieele Dagblad üzleti kiadvány, egy Európai Parlamentből kiszivárgott dokumentum szerint a mobiltöltők portjának szabványosítása után az EU újabb offenzívát indíthat a mobilpiacon. Ráadásul amíg az USB-C kapu bevezetése ellen csak az Apple tiltakozott, addig a mostani lépés már alaposan felkavarhatja az állóvizet.

A kép csak illusztrációForrás: Malcolm Garret / Pexels

A dokumentum alapján az EU szeretné visszahozni az egyszerű akkucsere lehetőségét a mobilpiacra. Ezzel jelentősen növelhető volna a megvásárolt eszközök életciklusa, így csökkenhetne a szeméttelepeken landoló elektronikai hulladék mennyisége.

Régebben szinte minden okostelefonban cserélhető volt a telep a hátlap lepattintása után, ám a vevők mégis kétévente új készüléket vettek, hiszen a technológia gyors fejlődésével azok tényleges előrelépést jelentettek.

Most már változóban van a helyzet: a megvett mobilokat 2,5+ évig is használják a vevők, a cseréjükre pedig sok esetben azért kerül sor, mert túl drága vagy macerás volna a haldokló akkujuk kicserélése.

Az állítólag március közepe táján bemutatásra kerülő javaslat emellett megtiltaná az eladatlan eszközök megsemmisítését, továbbá csökkentené az okostelefonok csomagolásában fellelhető műanyagok mennyiségét is.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!