Furcsán lehet csak hajtogatni az LG kétkijelzős óriástelefonját

LG G8X ThinQ Dual Screen
LG G8X ThinQ Dual Screen.
Vágólapra másolva!
Az LG mobil üzletága az elmúlt években látványosan szenved. Ellentétben a tévés szektorral, itt a vállalat nem tudott kialakítani magának egy markáns arculatot, és a jelek szerint mindenféle komolyabb koncepció nélkül kapkod összevissza, ami a piaci részesedésükön is erősen meglátszik. Lehet persze, hogy a háttérben fut valami mesterterv, de jelenleg a külső szemlélő például csak azt látja, hogy mintha házon belül versenyezne két almárka a prémium szegmensben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években ugyanis azt szoktuk meg, hogy a cég a "G" sorozat alatt futtatja a csúcskategóriásnak szánt modelljeit, de melléjük valahogy odakeveredett a "V" széria is. Jelenleg pedig ott tartunk, hogy két teljesen hasonló, de eltérő nevű prémium szintű készülék található meg a vállalat kínálatában, a V50 ThinkQ és a G8X ThinkQ. Mind a kettő megkapta a cég által csodafegyvernek tartott duplakijelzős kialakítást, de hát ember legyen a talpán, aki különbséget tud köztük tenni, vagy megérti, hogy miért van szükség két nagyon hasonló, de teljesen más nevű készülékre ugyanazon konszern kínálatában. Mi az utóbbi mobilt kaptuk kölcsön egy rövid időre, hogy megnézzük, mit kínál ma az LG a mobilos univerzum felső kategóriájában

Kihajthatós telefon? Majdnem

Manapság óriási hype alakult ki az úgynevezett kihajtható telefonok közül, hiszen ez a technológia látványos evolúciós lépést jelent a korábbi mobilokhoz képest. Rengeteg nagy gyártó foglalkozik ilyen termékkel, amelyek közül néhányat már meg is lehet vásárolni. Valószínűleg az LG-nél is észrevették, hogy erre halad a világ, de a jelek szerint úgy látták, hogy belátható időn belül nem tudnak színre lépni ilyen készülékkel, így egy áthidaló megoldás mellett tették le a voksukat.

LG G8X ThinQ Dual Screen. Forrás: Origo

Azt találták ki, hogy a hagyományos telefonjaikat kiegészítik egy tokba bújtatott másodlagos képernyővel. Maga a tok kihajtható, akár egy könyv, és ilyenkor a két kijelző egymás mellett (vagy alatt) látható. Fontos megjegyezni, hogy a másodlagos kijelző nem rendelkezik külön hardverrel és akkumulátorral, tehát a "fő" készülék erőforrásait használja. Ez nagyon emlékeztet az "igazi" kihajthatós ultramenő telefonokra, de csak távolról és csupán néhány pillanatig. A két képernyő ugyanis nem olvad össze, köztük ujjnyi a távolság. Ráadásul a tok maga elég vastag, a Samsung Fold mellett például egy téglának tűnik. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy ilyen formában a hagyományos telefonoknál jóval kényelmetlenebbül hordozható.

Bármikor ki lehet venni a tokjából. Forrás: Origo

A valódi kihajtható telefonokkal ellentétben itt nincs lehetőség arra, hogy egy nagy alkalmazás, például egy térkép megnagyított változatát lássuk a két képernyőn. Ez "csak" arra jó, hogy egymás mellett futtassunk két alkalmazást, tehát például a navigációs szoftvert és a böngészőt, YouTube-ot, zenelejátszót vagy egy csevegőprogramot. Emellett arra is van mód, hogy egyes szoftverek, például a kamera vezérlőgombjait átpakoljuk oda. Ezen kívül arra is van mód, hogy virtuális kontrollerként használjuk az egyik képernyőt, ami a játékoknál jöhet jól. Mi itt a TechBázisnál imádunk játszani, mobilos appokkal is, sőt van olyan speciális, rendes karokkal, gombokkal ellátott kontrollerünk, amit direkt okostelefonokhoz fejlesztettek. Na azokkal egy ilyen érintőképernyős megoldás nem veheti fel a versenyt, bármit is mondjon az LG. Tehát az, aki kicsit is komolyan gondolja a mobilos gamer karrierjét, az biztos nem fog megelégedni egy ilyen félmegoldással. Pláne, hogy egy játékvezérlő akár már 10 000 forintért megvehető, és gyakorlatilag minden mobillal kompatibilis.

Telefonként milyen?

A tokból kivéve az LG G8X hagyományos telefonként is használható.

Természetesen elég jó hardver került bele, hiszen a nyolcmagos Qualcomm SM8150 Snapdragon 855 processzor az Adreno 640 grafikus chip és a 6 GB RAM társaságában megfelelő teljesítmény leadására képes.

Gyakorlatilag bármilyen mai feladatra használható, legyen szó csúcsgrafikás játékról, képszerkesztésről, filmezésről vagy videók vagdosásáról. A 128 GB tárhely bár nem kiemelkedő, azért arra bőségesen elég, hogy hosszú ideig ne kelljen azzal foglalkozni, hogy hova is tegyük a képeinket, videóinkat, és a hatalmas alkalmazások miatt sem kell aggódni.
Az akkumulátorral viszont már akadnak problémák. Egy ilyen hardverrel ellátott eszköznél sem dobnánk hátast a 4000 mAh kapacitástól, de egy ilyen duplakijelzős, tehát a megszokottnál jóval többet fogyasztó terméknél ez kifejezetten kevés. Ha mind a két képernyőt használtuk intenzíven, akkor előfordult, hogy a modell 3-4 óra után teljesen lemerült a maximális töltöttségtől, ez pedig ma már rémesen kevés üzemidőnek számít. Mindez pedig egy újabb felesleges hiba, amit igen könnyen el lehetett volna kerülni, csak a józan észre kellett volna hallgatni.

A vetélytársak csúcstelefonjaihoz képest kicsit régimódinak tűnik. Forrás: Origo

Az LG korábban már előállt olyan telefonnal, amely az átlagnál lényegesen jobb hangminőséget produkált. Ezért is lepett meg minket, hogy a G8X hangszórói milyen gyatrán szólalnak meg. Filmezéshez, videózáshoz és játékhoz még csak-csak elmegy, de hát zenehallgatásnál elég szörnyű az élmény. Steril, zajos, pontatlan és aránytalan a hangzás. Ha a fülhallgatót bedugjuk, már jobb a végeredmény, de viszont egy picit halknak éreztük a terméket. Ez pedig játéknál okozhat problémát, ahol a lopakodós, bujkálós daraboknál a legkisebb pisszenés, csoszogás is számít.

Képernyő és kamera

Mindkét kijelző (a telefoné és a speciális toké is) 6,4 inches, 1080 x 2340 pixel felbontású, és OLED képalkotási technológiára épül, szóval az LG szerencsére végleg kezdi elfelejteni az LCD eljárást a prémium kategóriás telefonjainál. A képminőség mindkét esetben remek, a színek szépek, a fényerő megfelelő, a betekintési szög szuper.

E téren tehát a készülék abszolút első osztályú teljesítményt nyújt.

Világosban egész jó, bár némi beégés azért megfigyelhető. Forrás: Origo

A kamerás tulajdonságairól viszont már mindezt nem mondhatjuk el. Ma már ebben a kategóriában alapelvárás a sokoldalúság, viszont innen hiányzik a zoom- és a makró kamera is. A 13 megapixeles fő egység mellett "csupán" egy 12 megapixeles ultraszéles látószögú kamera kapott helyet. Világosban jó teljesítményt nyújt, bár olykor enyhe beégés még ideális körülmények mellett is tapasztalható, viszont a sötétet nagyon rosszul tolerálja.

Ha van elég mesterséges fény, akkor szépek a színek. Forrás: Origo

Kevés fénynél sokszor kegyetlenül zajos, elmosódott lesz a végeredmény, 2020-ban nem ezt várnánk egy toptelefontól! A videós képességeinél ki kell emelni a 4K/60p rögzítési módot, ami remek, viszont a lassítás és szuperlassítás opciókat hiányoltuk, pedig ezekkel pazar anyagokat lehet készíteni, amelyekkel kiválóan lehet villogni a közösségi médiában.

Bizonyítvány

Őszinték leszünk: Nem vagyunk elájulva az LG G8X ThinkQ-tól. Mobilnak sem tökéletes, hiszen bár a hardvere és a kijelzője remek, az akkumulátorral és a kamerarendszerrel is vannak problémák. A Dual Screen, azaz dupla kijelzős kialakítás pedig látva és próbálva a valódi hajlítható mobilokat, zsákutcának tűnik. Túl sok a kompromisszum és túl kevés az előny. Az egész kicsit olyan érzetet kelt, mint mikor valaki egy egyébként erős városi autóra felapplikál egy spoilert, hogy versenyautónak tűnjön a járgánya. És igen, tudjuk, hogy a hajtogathatós mobilok jóval drágábbak, de az áruk biztos csökkenni fog jelentősen. Annak a megoldásnak szerintünk van jövője, ennek viszont nincs.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!