Bárki segítheti a koronavírus kutatását

koronavírus
A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról.
Vágólapra másolva!
Leáll a SETI@Home, de más célra is felajánlható a PC számítási teljesítménye.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel sok ufókutató szívét összetörve a Kaliforniai Egyetem bejelentette a SETI@Home kutatóprojekt leállítását. Ennek keretében az érdeklődők a közjó rendelkezésére bocsáthatták távolról a számítógépük számítási erőforrásait: csak egy programot kellett telepíteniük, amely a nem használt pillanatokban a Puerto Ricó-i Arecibo és a nyugat-virginiai Green Bank rádióteleszkópok által rögzített mintákat elemezte.

A pásztázó elektron mikroszkóp által készített kép a rózsaszínnel jelölt emberi sejtek közt lévő SARS-CoV-2, új nevén COVID-19 (sárga színnel jelölve) koronavírusról. Forrás: NIAID

A földön kívüli eredetű, fejlett életformák létére utaló rádiójelek elcsípésére létrehozott projekt 1999-ben indult, körülbelül 21 éven át vette kölcsön a lelkes felajánlók számítási kapacitását. A kutatók március 31-től kezdve nem küldenek ki több mintát a résztvevők számítógépeire, helyette más kutatási projektek támogatására biztatják azokat.

Például a Folding@Home projekt keretében újabban már a COVID-19 koronavírus elleni harcra is felajánlható a számítási kapacitás.

A segítségnyújtáshoz szükséges alkalmazás innen tölthető le.

A SETI@Home leállításának oka, hogy a kutatók szerint az elmúlt két évtizedben óriási mennyiségű eredményt kaptak a résztvevők számítógépeiről, és eljutottak arra a pontra, hogy szeretnének elvégezni egy átfogóbb elemzést az egész adathalmazon, azonban

a még több adat már csak akadályozná a munkát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!