Nagy dobások lesznek az új Radeonok

amd radeon rx 5700 videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 5700
Vágólapra másolva!
Hardveres sugárkövetést és jobb teljesítményt hoznak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az AMD teljesen befogta teljesítményre és hatékonyságra a gyártási és technológiaváltási problémák által sújtott Intelt a processzorok piacán, azonban a videovezérlőket tervező Radeon Technologies Group részlegének egyelőre nem volt ekkora sikere az NVIDIA megleckéztetésével. A Radeon RX 5000 szériás kártyákban tavaly megjelent RDNA architektúra ettől függetlenül kellemetlen helyzetbe hozta a nagy riválist, kénytelen volt teljesen összekuszálni a termékkínálatát a Radeonok által jelentett fenyegetés kezelése érdekében.

A kép csak illusztráció (AMD Radeon RX 5700) Forrás: AMD

Az AMD Financial Analyst Day során friss információk érkeztek a vállalat videokártyás terveiről, amely alapján nem kizárt, hogy idén drámaian fokozódhat a nyomás az NVIDIA-n. A cég szerint idén bemutatkoznak majd az első RDNA2 architektúrás GPU-val szerelt videokártyái, ezek a GeForce RTX-ekhez hasonlóan támogatják már a hardveresen gyorsított sugárkövetést (ray tracinget) és a renderelési tempót fokozó variable-rate shadinget.

A PlayStation 5 és Xbox Series X konzolokban is RDNA2 architektúrás Radeon dolgozik.

Ami végső ezen fejlesztéseknél is nagyobb fenyegetést jelent az NVIDIA számára, hogy az AMD beszámolója szerint az RDNA2 teljesítmény / fogyasztás aránya

50%-kal javult az elődjéhez képest,

ami monumentális előrelépés. Összehasonlítási alapul tavaly az RDNA is ekkora pluszt tudott letenni az asztalra az előző generációs Vegához viszonyítva.

Végül az AMD elárulta, hogy a tervei szerint 2021-2022 között máris megjön majd az RDNA3 architektúra, amely már 7 nanométeresnél kisebb csíkszélességen készül majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!