Lebőgött az Android vírusirtója

2020.03.11. 16:08

Teljesen komolytalan a Google Play Protect védelmi szintje.

Régóta praktikus problémát jelentenek az Androidra írt kártevők, így a Google három évvel ezelőtt végre rászánta magát, hogy antivírust építsen magába a Play Áruházba, és azon keresztül az androidos eszközökbe. A cég szerint a Play Protect jelenleg 2,5 milliárd eszközön bizosít védelmet a kártevők ellen.

A kép csak illusztrációForrás: Pexels / Pixabay

A német AV-Test független víruslabor eredményei sajnos erősen megkérdőjelezik a Play Protect jelentőségét. A legújabb kutatása során tizenhét androidos antivírust eresztett össze, a védelem hatékonyságára maximálisan kapható hat pontból ezek közül tizenhat 5-6 pont zsebelt be, a detekciós rátájuk 100–98,9 százalék közötti tartományban mozgott.

A Play Protect kivételével minden androidos antivírus jól teljesítettForrás: AV-Test

A fekete báránynak a Play Protect bizonyult a maga nulla pontos eredményével, a teszteléshez használt kártevők

csupán 37%-át volt képes detektálni.

Ráadásul 30 ártalmatlan alkalmazást fals pozitívan ismert fel, csak hogy feltegye a pontot az i-re.

Az egyetlen jó hír, hogy a Google tavaly partnerségre lépett az ESET, a Lookout és a Zimperium biztonsági cégekkel, hogy jelentősen növelje a Play Áruházba feltölteni kívánt, vagy már felkerült kártevők detekciós arányát.

A nem túlságosan távoli jövőben talán javulni kezdhet a Play Protect hatékonysága, de jelenleg körülbelül olyan, mintha nem is létezne.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!