Nem használt számítógépeket használnának a koronavírus kutatásához

Vágólapra másolva!
Ha egy kicsit munkára szeretnénk fogni a számítógépünket, például akkor, amikor egyébként nem használjuk, nagyon sok hasznos kutatáshoz járulhatunk hozzá. Most már a koronavírus elleni harchoz is!
Vágólapra másolva!

Lassan már több évtizedes hagyománya van annak, hogy különböző szervezetek, egyetemek, kutatók szeretnék kihasználni az emberek millióinál lévő számítógépeket, pontosabban azok felesleges kapacitásait. Elvégre (főleg manapság) a számítógépeink roppant erősek, és könnyen belátható, hogy közel sem használjuk ki őket, amikor éppen csak böngészgetünk az interneten, vagy videókat nézegetünk.

Arról nem is beszélve, amikor egyáltalán nem is használjuk őket, hiszen ilyenkor is tudnak (viszonylag minimális áramfogyasztás) mellett hasznos dolgokat végezni, persze, ha nem kapcsoljuk ki a masinákat.

Az ilyen jellegű projektek közül hosszú ideig a SETI volt a legnépszerűbb, aminek a fő célja az űrből érkező rádiójelek elemzése volt. Ehhez rengeteg számítási kapacitásra van szükség, amihez persze rendelkezésre állnak szuperszámítógépek, de ezek nyilvánvalóan költségesek, így a kutatók arra jutottak, hogy szét lehetne dobni a munkát a hétköznapi emberek számítógépei között. Az emberek pedig ráharaptak a dologra, hiszen a SETI küldetése végső soron az, hogy bizonyítékot találjon idegen létformák létezésére. Ebben részt venni pedig menő.

Forrás: Nvidia

A SETI másik céljának azt jelölték ki, hogy végleg bebizonyítsa: igenis működik a koncepció, hogy a komoly számítási feladatokat szétosztják az otthoni számítógépek között. Ez pedig végső soron sikerült, és habár a SETI már annyira népszerű, jött a helyére más. Ezek közül a legfontosabb a Folding@home, ami már egy kicsit "emberközelibb" témában kéri, hogy vessük be otthoni PC-ink felesleges kapacitásait: olyan betegségekkel kapcsolatos kutatásokban vehetünk részt, mint a Huntington, az influenza, a mellrák vagy a Parkinson-kór.

Hiába van ugyanis rengeteg adat a különböző betegségekről, vírusokról, ezeket fel is kell dolgozni, ehhez pedig rengeteg számítási kapacitásra, és így nagyon sok számítógépre van szükség.

Ha pedig már így áll a helyzet, akkor most a Folding@home segítségével mindenki kiveheti egy kicsit a részét a koronavírus elleni küzdelemből.

Az ügyre felhívta a figyelmet a PC-s grafikus kártyákat gyártó Nvidai is, nem véletlenül: az adatok feldolgozásában és a különböző szimulációk futtatásában ugyanis kifejezetten jók a komoly játékokhoz tervezett grafikus kártyák. Egy számítógépes játékban látható grafika előállításához (többek között) arra van szükség, hogy a grafikus kártya lefuttasson pillanatok alatt több millió, nagyon apró, egyszerű kis programot (shadert), ennek megfelelően pedig a modern grafikus processzorokat úgy tervezik, hogy ezekből párhuzamosan rengeteget tudjon kiszámolni a lehető legrövidebb idő alatt. És a koronavírus elleni harcban ez véletlenül pont jól jön.

A modern grafikus kártyák brutálisan erősek, és kiválóan bevethetők olyan számítási feladatokra, amik a kutatóknak kellenek. Forrás: Nvidia

A kutatók jelenleg leginkább azért szeretnék dolgoztatni otthoni gépeinket, hogy jobban megértsék, miként lép kapcsolatba a koronavírus (vagy hivatalos nevén a SARS-CoV-2) az ACE 2 receptorokkal, majd ezek alapján szeretnének eljutni odáig, hogy kifejlesszenek egy olyan antitestet, ami ezt a kapcsolatot megakadályozhatja, és így végső soron hatástalanná tegye a vírust.

Valójában tehát nemcsak a vírus jobb megértésében, de akár a gyógymód megtalálásában is segédkezhetünk.

Ráadásul úgy segíthetünk, hogy még csak extra erőfeszítést sem kell tennünk hozzá, sőt, a házat sem kell elhagynunk, ami a jelenlegi helyzetben különösen előnyös. A Folding@home alapvetően háromféle módon állítható be, attól függően, hogy mennyi erőforrást szeretnénk rászánni:

  • a "light" módban a CPU fél sebességgel, a GPU pedig egyáltalán nem dolgozik,
  • "medium" módban a CPU háromnegyed, a GPU pedig teljes gőzzel akcióba lendül,
  • a "hight" módban pedig mindkettő maximumon dolgozik, így ez fogyasztja a legtöbb áramot, és termei a legtöbb hőt is.

És persze bármikor ki lehet kapcsolni, ha mégis egy bivaly játékot szeretnénk elindítani, amihez a PC-nk utolsó csepp erejére is szükség van.

A Folding@home legfrissebb változatát a hivatalos oldalon lehet letölteni Windowsra. Jelenleg a koronavírus még nem rendelkezik külön kategóriával a választható kutatási célok között, hanem a meglévő, koronavírussal kapcsolatos projekteket a program "összecsomagolja", és automatikusan küldi majd a gépünkre attól függően, hogy éppen hol van szükség előrehaladásra. De ha éppen nem egy koronavírussal kapcsolatos kutatás jön nekünk, akkor se búslakodjunk, egészen biztosan valami hasznos dologhoz járulunk hozzá!