Bemutatókat, versenyeket töröltek, óriási felfordulást okoz a játékiparban is a koronavírus

entertainment software association esa e3 2019
E3 2019
Vágólapra másolva!
Az idei év a technológiai vállalatoknak sem kezdődött jól a világszerte terjedő új koronavírus járvány miatt. Az első nagy ütés az volt, hogy le kellett fújni a februári Mobil Világkongresszust, a telekommunikációs ipar legnagyobb éves eseményét, de azóta is sorra maradnak el a sajtóbemutatók, a vállalatok igyekeznek mindent átszervezni. Nincs ez másként a videojáték-iparban sem, ahol az utóbbi napokban több nagy horderejű bejelentés is történt és jelenleg nagyon sok a bizonytalanság is.
Vágólapra másolva!

Elsőként a szervezők az idei Game Developers Conference nevű, főként a szakmának, játékfejlesztőknek szóló konferenciát mondták le a vírus miatt, ami ugyan a közönség számára kevésbé érdekes, de azért innen is rengeteg érdekes információ és újdonság szokott napvilágra kerülni.

Ennél nagyobb ütés, hogy hivatalosan is törölték az E3-at, ami a játékipar legnagyobb éves összeröffenése.

A jellemzően júniusban megtartott, többnapos eseményre fejlesztők, rajongók és látogatók tízezrei szoktak elzarándokolni Los Angelesbe, azonban a szervező Entertainment Software Association a kiállítókkal, az alkalmazottakkal és a parnterekkel konzultálva arra jutott, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen lenne biztonságosan megtartani a rendezvényt.

Az E3 elképesztő tömegeket mozgat meg. Forrás: Entertainment Software Association

Az Entertainment Software Association közölte, hogy helyette megpróbálnak egyfajta "digitális eseményt" létrehozni, jövőre pedig egy újragondolt, átalakított formában térhet vissza az E3. Kérdés azonban, hogy erre a bizonyos "digitális eseményre" mennyiren lesznek vevők, hiszen ha már a nagy játékkiadók nem tudnak fizikailag jelen lenni, akkor várhatóan inkább megcsinálják majd a saját online bemutatóikat, amivel így ráadásul nem kell alkalmazkodniuk a júniusi időponthoz sem.

Az E3 kapcsán egyébként is gyakran merül fel az a kritika, hogy túl sok bejelentés és újdonság koncentrálódik néhány napra, így rengeteg érdekes információ elvész a zajban, így nekünk, akik egyébként is otthonról követtük volna az eseményeket, talán még jobb is így.

A Microsoft mindenesetre már be is jelentette, hogy az Xboxot és a játékokat érintő újdondságokat egy saját online esemény keretein belül jelentik majd be, amivel kapcsolatban a következő hetekben közölnek majd részleteket. Hasonlóan döntött a Ubisoft és a Square Enix is: az előbbi számára különösen fontos lett volna az esemény, hiszen számos nagy játékukat elhalasztották már korábban, így azok nem idén tavasszal jelennek meg, hanem az év később részében, így fontos lett volna látni, hogy ezek hogyan is állnak.

Késések, törlések, home office

Eközben az Electronic Arts bejelentette, hogy minden élőben lejátszott esport mérkőzését törölte, ami érinti az Apex Legends, a FIFA 20, és a Madden NFL 20 játékokat is. A kiadó közleménye szerint csak azokat az online eseményeket tartják meg, ahol a "résztvevők és a háttérmunkások is távolról, egymástól elválasztva" tudnak lenni.

A folytatásról egyelőre nem esett szó, az Electronic Arts mindössze ennyit közölt, hogy folyamatosan egyeztet egészségügyi szakértőkkel világszerte, amire építkézve hamarosan kitaláljk majd, mikor és hogyan folytatódhatnak világszerte a kompetitív esport események.

Ezzel párhuzamosan a legnagyobb játékfejlesztők sorra jelentik be, hogy a munkatársaikat hazaküldték, és otthonról fognak dolgozni. Így tett többek között a Bungie és a Valve is, akiknek (a Microsofthoz hasonlóan) Seattle-ben található a központja, és ahol az Egyesült Államokon belül már viszonylag korán felütötte a fejét a koronavírus.

Világszerte törlik az élő esport eseményeket is. Forrás: Blizzard Entertainment

És ugyan hiába ragaszkodnak hozzá, hogy mindez nem fogja érinti a várható megjelenéseket, egy dolog egészen biztosan nem rajtuk múlik: a gyártás, hiszen ebben Kínára támaszkodnak.

A Valve például közölte, hogy saját virtuális valóságos felszerelése, az Index VR gyártására komoly problémákba ütközött az elmúlt hónapokban, így jelentősen kisebb készlettel rendelkeznek, mint tervezték.

Ez pedig azért különösen kellemetlen, mert március 23-án megjelenik a kizárólag VR-os szemüveggel játszható nagyágyú, a Half-Life: Alyx, amin a Valve már hosszú évek óta dolgozott, és amit a rajongók epekedve várnak.

És akkor ott van az új generációs konzolok kérdésköre: mind az Xbox Series X-nek, mind pedig a PlayStation 5-nek valamikor ősszel kellene megjelennie, ami azt jelenti, hogy a gyártást már valószínűleg el kellett (volna) indítani, természetesen Kínában. Egyelőre még csak iparági pletykák szólnak arról, hogy akár mindkét konzol megjelenése csúszhat a koronavírus miatt, a Sony és a Microsoft hivatalosan még nem szólalt meg az ügyben. Az viszont beszédes, hogy több megbízható forrás szerint a Sony februárra tervezett egy eseményt, ahol végre lerántották volna a leplet a PS5-ről, ez azonban láthatóan nem történt meg.

Az új Xboxról már legalább tudjuk, hogyan fog kinézni. A PS5-tel kapcsolatban a rajongók februárra várták a leleplezést, de ez elmaradt. Forrás: Microsoft

Öröm az ürömben

A járványnak talán egy pozitív hozadéke lehet a játékipar számára: a kényszerből vagy saját döntésükből otthon maradottak megpróbálják valamivel elütni az időt, és mi lenne erre jobb, mint a videojáték? Ennek már látható is eredménye: Olaszországban a bezárt iskolák miatt az otthonukba kényszerült gyerekek rászabadultak az internetes játékokra.

Az ország egyik legnagyobb internetszolgáltatója, a Telecom Itala vezérigazgatója, Luigi Gubitosi elmondta, hogy az utóbbi napokban több mint 70%-kal nőtt a forgalom a hálózatukon, aminek a jelentős részét olyan online játékok termelték ki, mint a Call of Duty és a Fortnite.