5 ingyenes weboldal otthoni tanuláshoz

onlne, tanulás, koronavírus, otthon, oktatás, laptop
Ennél azért jóval modernebb és interaktívabb online módszerek léteznek.
Vágólapra másolva!
A koronavírus terjedését legegyszerűbben úgy tudjuk megállítani, ha otthon maradunk, ez már rég nem kérdés. Az viszont, hogy otthonon maradunk, nem jelenti azt, hogy megáll az élet. A diákoknak például ez a kényszerű szünet, nem jelenti azt, hogy ne kellene tanulniuk. A tanárok és az oktatási szervek már megteremtették, és folyamatosan tökéletesítik a távoktatási rendszert, emellett a tanulók proaktív módon is fejleszthetik, sőt fejleszteniük is kell magukat.
Vágólapra másolva!

Ez ugyanis egy olyan élethelyzet, amikor aki elszánt és elhivatott, a kényelmesebb kortársai elé kerülhet. Ma már jó néhány olyan ingyenes weboldal vagy alkalmazás érhető el, amely oktatási célokat szolgál, és ezek segítségével egyszerűen és hatékonyan elsajátítható rengeteg minden a nyelvektől kezdve a történelmen át egészen a matematikáig.

Ennél azért jóval modernebb és interaktívabb online módszerek léteznek. Forrás: Origo

Ezek közül választottunk ki 4+1 olyat, amelyeket jó szívvel tudunk ajánlani mindenkinek. Emellett nagyon fontos megjegyezni, hogy az már önmagában nagyon hasznos, ha valaki elsajátítja az egyedül tanulás képességét. A felnőtt életben hatalmas szükség lesz erre, és ott már nem fog senki mögé állni egy tanár, hogy nógassa. Sikeres a felgyorsult, kihívásokkal teli világban szinte csak az lehet, aki mindig készen áll arra, hogy új-és-új dolgokat tanuljon, ennek alapjait pedig egy ilyen speciális élethelyzetben remekül le lehet rakni.

Végezetül fontos kiemelünk, hogy nem csak a diákok számára lehet hasznos egy új képesség, vagy egy új nyelv elsajátítása (vagy a már meglévő tudás fejlesztése), a felnőttek profitálhatnak az erre fordított időből.

Nyelvtanulás - Duolingo

Rengeteg nyelvtanulós programot kipróbáltunk, de mind közül a Duolingo a legjobb. Nem kell érte pénzt fizetni, könnyű használni, és a való életben nagyon jól alkalmazható ismereteket oktat. Ha valaki hajlandó vele elölteni napi átlag napi egy órát, akkor a nulláról indulva nagyjából egy-másfél év alatt juthat el középfokú szintre. De már sokkal hamarabb elérhető olyan alapszintű tudás, aminek birtokában már megszólalhatunk külföldön is, meg tudjuk kérdezni, hogy hol van egy bolt, gyógyszertár vagy orvosi rendelő, és tudunk is ezeken a helyeken kommunikálni.

A Duolingo a világ (egyik) legjobb internetes nyelvtanulós oldala. Forrás: Origo

Ha valaki csak magyarul beszél, akkor jelenleg még csak az angol kurzusra van lehetősége, de már meglévő angol, német vagy francia nyelvtudás esetén rengeteg nyelv megtanulásába vághat bele. A Duolingo egy csoda, mi nagyon szeretjük, még annak is érdemes vele egy próbát tennie, akinél eddig semmilyen más nyelvtanulási módszer nem vált be.
A Duolingo innen érhető el internetes böngészőből: https://www.duolingo.com/courses/hu, vagy elérhető a Google Play (Android) és az Apple Store (iOS) alkalmazásboltokból is, és letölthető mobil eszközre.

Matematika - Matek Oázis

Rengeteg olyan hely van az interneten, ahol matekot lehet tanulni, feladatokat megoldani, tanácsokat kérni, azonban ezek túlnyomó része angolul kommunikál. De mint mindig, itt is vannak üdítő kivételek, például a Matek Oázis nevű oldal. Ez egy száz százalékosan magyar hátterű weboldal, amely rengeteg, akár ingyenesen is elérhető feladatot, elemzést és magyarázatot tartalma.

A Matek Oázis nagy segítséget nyújthat mindenkinek. Forrás: Origo

A Matek Oázis az általános iskola első osztályába járóknak épp úgy, kínál tartalmakat, mint az egyetemistáknak. Tehát gyakorlatilag mindenkinek érdemes rá ellátogatni, aki kicsit is fejlesztené szeretné a matekját.
A Matek Oázis innen érhető el.

Gépírás - Manonet

Ma a számítógépek az életünk szerves részévé váltak, rengeteg dokumentumot készítünk az ilyen masinákon, hiszen a digitalizáció szép lassan az élet minden területére beszivárog és kiszorítja a hagyományos papír alapú módszereket. Igaz ez az oktatásra is, főleg manapság, amikor a diákok emailban küldik a leckét, vagy töltögetik fel a különféle adatbázisokba a gépen elkészített munkáikon. A szövegbevitel e folyamat szerves és megkerülhetetlen részét képezi, és ha valaki ebben jó, azaz gyorsan gépel, akkor egészen hihetetlen mennyiségű időt spórolhat magának.

A feladatok mellett a program azt is megmutatja, hogy mikor melyik ujjunkat kell használni. Forrás: Origo

Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy tanuljon meg minél hamarabb tíz ujjal gépelni, ez olyan tudás, amely sosem évül el, és amely mindig hasznosítható marad, és akár a munkahely választásnál is előnyt jelenthet.
Ma már van arra is lehetőség, hogy ingyen, egy weboldal segítségével képezze magát mindenki e téren. Mi jó szívvel tudjuk ajánlani a Manonet nevű, teljesen magyar fejlesztésű programot, amely böngészőn keresztül használható, azaz nem kell letölteni. A szoftver tartalmaz feladatokat, és azzal kapcsolatban is ad információt, hogy melyik gombot melyik ujjal kell lenyomni, valamint extra tippekkel is szolgál.
A Manonet innen érhető el.

Vegyesfelvágott általános iskolásoknak - Okos Doboz

Az Okos Doboz internetes oldal az általános - és középiskolás tanulók, és persze szüleik számára készült. Itt gyakorlatilag az összes létező tantárggyal kapcsolatban találhatóak feladatsorok, tudáspróbák, valamint videók.

Az Okos Doboz több tantárggyal kapcsolatos feladatsorokat is tartalmaz. Forrás: Origo

Az Okos Doboz teljesen magyar nyelvű, és természetesen lehetővé teszi, hogy többször is végigmenjen a felhasználó ugyanazokon a leckéken. Létrehozható rajta személyes fiók, amelyben az elért eredmények elmentésre kerülnek, és bármikor visszakereshetőek a múltbeli tevékenységek. Ezáltal alkalmas lehet arra is, hogy a szülő jelöljön ki feladatsorokat, ő adjon házi feladatot, és később a gyermekkel együtt vegyék át a megoldásokat. Az Okos Doboz illeszkedik a jelenlegi Nemzeti Alap tantervhez. Az oldal fejlesztését az Oktatás Fejlesztési Hivatal is támogatta, a használatát mindenkinek csak ajánlani tudjuk!
Az Okos Doboz innen érhető el.

Ahol minden van - YouTube

Sokan a videómegosztó YouTube oldalra úgy tekintenek, mint ami kizárólag az öncélú szórakoztatást szolgálja, azonban ez tévedés. Rengeteg különféle oktatóvideó, magyarázó anyag van fenn a YouTube-on mindenféle témában. Legyen szó történelemről, földrajzról, numizmatikáról, sporthistóriákról, művészetről, programok használatáról, rajzolásról, zenélésről vagy akár nyelvtanulásról, gyakorlatilag mindennel kapcsolatban lehet igen-igen hasznos információkhoz jutni.

Biztosan sokan isemrünk olyan embereket, akik a YouTube-ról tanultak meg képeket szerkeszteni vagy videókat vágni, szóval tény, hogy rengeteg hasznos tartalom van fenn a világ legnagyobb videómegosztó portálján.

De az is tény, hogy a szelektálás itt mindennél fontosabb, hiszen rengeteg a megalapozatlan sületlenséget tartalmazó videó is.

Szóval nem árt azért, ha a szülő ránéz, hogy miből is okoskodik a gyermek!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!