Így kerülhetjük el a számítógépes vírusokat online vásárlás közben

Vágólapra másolva!
Egyre több ember dönt úgy, hogy online vásárolja meg a kívánt termékeket, és házhoz szállíttatja - néhányan az első alkalommal teszik mindezt.
Vágólapra másolva!

Egyre több ország kormánya javasolja a lakosoknak, maradjanak otthon, gyakorolják a társadalmi távolságtartást, valamint kerüljék a papírpénz használatát, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését. Ezáltal egyre több ember dönt úgy, hogy online vásárolja meg a kívánt termékeket, és házhoz szállíttatja azokat - néhányan pedig az első alkalommal teszik mindezt.

Forrás: TMCnet

David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója szerint feltételezhető, hogy a számítógépes bűnözők megpróbálják megragadni ezt az alkalmat a felhasználói adatok eltulajdonítására vagy közvetlen pénzügyi károk okozására. Az online vásárlás bölcs döntés lehet, de az interneten, a kiberbűnözők által terjesztett számítógépes vírusok elkerülése érdekében fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  • Kerüljük az ingyenes tárhelyszolgáltatásokon regisztrált üzleteket. Ha az áruház webhelyén bármilyen gyanú merül fel, keressük fel a WHOIS weboldalt, hogy megtudjuk, mióta létezik a domain, illetve ki a birtokosa. Ha a domain friss, és valamilyen rejtélyes entitáshoz regisztrált, akkor ne használjuk az oldalt.
  • Gépeljük be az URL-t a böngészőbe, ne e-mailekben küldött linkekre kattintsunk!
  • Ellenőrizzük, hogy a lakat jel (HTTPS) szerepel-e címsorban, amikor a fizetésre kerül a sor
  • Soha ne mentsük el bankkártya adatait weboldalakon
  • Használjunk dedikált biztonsági megoldást a készüléken, beépített funkciókkal, hogy biztonságos környezetet hozzunk létre minden pénzügyi tranzakcióhoz, és megakadályozzuk a csalásokat. Segíthet például a Kaspersky Secure Connection és a Kaspersky Internet Security.