A mobil és a tévé a megoldás, ha otthon a család és nincs elég laptop

otthoni iroda, home office, tanulás, otthon, tévé, okostelefon
A tévénk segítségével egyszerűbb lehet az otthoni iroda kialakítása.
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány miatt sokan kényszerülnek arra az irodai munkát végzők közül is, hogy saját otthonukat alakítsák át munkahellyé. Ez több szempontból is problémás folyamat, például könnyedén előfordulhat, hogy nem minden családtag rendelkezik saját notebookkal, tehát egyszerűen nincs elegendő felszerelés. Az okostelefon persze elméletben megoldást jelenthet a problémára, hiszen ezek a masinák ma már tudásuk és szolgáltatásaik révén gyakorlatilag egy aprócska hordozható számítógépként funkcionálnak. Lehet rajtuk levelezni, képet szerkeszteni, szöveget írni is akár, de az is tény, hogy a kisméretű képernyőjük miatt hosszas munkavégzésre egyszerűen nem alkalmasak.
Vágólapra másolva!

Viszont a legtöbb háztartásban van még egy elektronikai eszköz, ami megoldást jelenthet az ínséges időkben. Ez pedig a tv, és ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan segíthet az eszközhiányon!

Böngésző a tévén

Ha valakinek okostévéje van, akkor szinte biztos, hogy azon van webböngésző. Tehát a televíziót egyszerűen az internethez kell csatlakoztatni (ha még nem tették meg), és a böngészőn keresztül rengeteg minden elérhető, nagyjából úgy, mintha egy számítógépet használnánk. Például a levelezőrendszerek, vagy olyan dokumentumkezelő megoldások, amelyeknél az egyes állományokat lehet távolról szerkeszteni.

Úgy használhatóak a tévébe épített böngészők, mint a számítógépen. Forrás: Origo

A legtöbb televízió képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, tehát egérrel és billentyűzettel. Azaz az irányítással, és a szövegbevitel sebességével sem lehet probléma.

Telefon képe a tévén

A bevezetőben említettük, hogy egy okostelefon a tudása révén alkalmas lenne arra, hogy irodai alkalmazásokat futtassanak rajta, csak hát ugyebár kicsi a képernyője. Ezen segíthet a Miracast (vagy Screen Share) technológia, amely lehetővé teszi, hogy a mobil kijelzőjét vezeték nélküli adatátvitel révén a felhasználó a tévén tükrözze. Ezt követően tehát nagyban fogjuk látni azt, ami a telefonon fut. Ilyenkor a változtatások, az elküldött és feldolgozott levelek a felhasználó saját mobilján kerülnek eltárolásra.

A képernyőtükrözés segítségével nagyméretű kijelzőn dolgozhatunk, nem kell a kis telefonon szerencsétlenkedni. Forrás: Origo

Ez pedig azt jelenti, hogy bárhol máshol tudja folytatni a munkát, ahol abbahagyta. Tehát akár a "rendes" munkahelyén is, ahova visszatér majd a helyzet normalizálódásával. Ez a megoldás azért is jobb, mert a telefonokba hagyományosan jóval erősebb hardvert építenek, mint a televíziókba, és az alkalmazáskínálat is lényegesen nagyobb. Egy tv teljesítménye egyszerűen nem elég ahhoz, hogy mondjuk, képeket szerkesszenek, videókat vágjanak vagy akár nagyobb adatbázisokat kezeljenek.
A mobilokhoz Bluetooth technológia révén kompatibilis billentyűzetet és egeret is lehet csatlakoztatni, ami a vezérléssel kapcsolatos problémákat is megoldja, hiszen ezt követően már nem az érintőképernyőt kell tapogatni. Egyes gyártók kínálatában megtalálhatóak azok a modellek, amelyeknél a csatlakoztatott mobilon futó alkalmazások a tévére rádugott perifériákkal is vezérelhetőek. Ebből fakadóan a jóval olcsóbb, hagyományos kábeles megoldásra épülő egér és klaviatúra is használható a mobilokhoz.

Mobilból számítógépet

A Samsung évek óta dolgozik egy olyan megoldáson, amelynek révén a mobilból teljes értékű számítógép válhat. Tehát a grafikus kezelőfelület is olyan lesz, mint amit a számítógépeknél megszokhattunk, működik a multitasking, azaz több feladat egy idejű futtatása, és értelemszerűen a vezérlés is ehhez igazodik.

A Samsung DeX számítógépet csinál az okostelefonból. Forrás: Origo

Ez a DeX rendszer, ami egy multiport adapter egységgel működik. Ehhez kell csatlakoztatni a kompatibilis Samsung telefonokat, tableteket, illetve erre kell rádugni a monitort/tévét, az egeret, billentyűzetet, esetleg kontrollert, és ezt követően a mobilunk egy rendes asztali számítógépként funkcionál majd.

A DeX óriási előnye a sokoldalúság mellett a mobilitás is, hiszen bármikor, bárhova magával viheti az ember, a szükséges adapter ugyanis csak fele akkora nagyjából, mint egy szimpla okostelefon.

Az okostelefonunk pedig ugye úgyis mindig nálunk van

TV = monitor

Végül nem feledkezhetünk meg arról, hogy a tv gyakorlatilag úgy funkcionálhat, mint egy hagyományos monitor. Ennek köszönhetően nem kell feltétlenül notebookot használni otthon, megteszi az ugyanolyan teljesítménynél lényegesen olcsóbb asztali gép is, amelyekből az irodai munkára teljesen jól használható darabok már akár 20 000 forintért is beszerezhetőek.

A tévét hagyományos monitorként is lehet használni. Forrás: Origo

Ezek egy HDMI kábellel egyszerűen ráköthetőek az otthon amúgy is meglévő tévére, így egész olcsón meg lehet úszni az irodai munkának ezt a részét. A nagy tévé és a HDMI kábel egyébként akkor is nagyon hasznos lehet, ha valaki a munkahelyén nagyméretű monitort használ, és a hordozható számítógép kijelzője egyszerűen kicsi neki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!