Összesen 6 kamera található a P40 Pro elején és hátulján.

A Huawei ellen továbbra is tart az amerikai embargó, tehát gyakorlatilag Google támogatása nélkül kénytelen megjelentetni a vállalat az androidos telefonjait. A cég ennek ellenére is tör előre, legalábbis ami a okostelefonba épített kamerarendszereket illeti. A koronavírus miatt ma csak online bejelentéssel ugyan, de a vállalat bemutatta a legfrissebb toptelefonjait, a P40-es széria két készülékét. Mi pedig meg is kaptuk az erősebbik darabot egy gyors teszt erejéig.

Kattintson a képre a további fotókért!Forrás: Origo

Hardver

A cég jelenlegi csúcsmodellje a Huawei saját fejlesztésű Kirin 990-es csipszetjére épül és alapból 5G-s verzióban érhető el, ami azt jelenti, hogy ezért az opcióért nem kell több pénzt fizetnünk, nem lesz 5G nélküli olcsóbb és drágább, 5G-s modell.  A telefon 8GB RAM erejére támaszkodik, a belső tárhelye pedig 256GB. A készülékházban egy 4200mAh-s akku gondoskodik arról, hogy két teljes napot is kibírjon a készülék egy feltöltéssel. Ezt igazából komoly használattal nem érdemes kicentizni, de ha nem netezünk és fotózgatunk egyfolytában, akkor azért tényleg megoldható a két nap.

A P40 Pro IP68 tanúsítványt kapott, ami azt jelenti, hogy a készülék a por behatolás mellett tartós vízbe merítés ellen is védett.

A kijelző 6,58"-os, a felbontása pedig 2640x1200-as. Napfényben is remekül látható, keret nélküli darab. 

Emellett a kijelző bal felső sarkánál nem csak egy kamerának fúrtak helyet a tervezők, hanem a 32 megapixeles szelfikamera mellett található itt egy Depth Camera is. Az a bizonyos mélységérzékelő, ami növeli a fókusz pontosságát és a segítségével a P40 Pro már a 3D arcfelismerésre is képes.

A kamera megint jól sikerült 

A hátlapon is feltűnik ez a mélységérzékelő, így itt összesen 4 kamera található a villanó mellett a kameraszigeten.

A kamera igazából - szokás szerint egy kamerarendszer, melynek alapja egy 50 megapixeles széleslátószögű kamera f/1.9-es objektív mögött. Emellet találunk itt még egy úgynevezett ultraszéles kamerát is, ami egy 40 megapixeles(f/1.8) darab és egy 12 megapixeles telefotókamerát(f/3.4) természetesen optikai képstabilizátorral.

Ez a rendszer - mondható, hogy a Huaweitől megszokott módon - a mobiltelefonos világ aktuálisan legjobb képeit képes elkészíteni a makróktól a kifejezetten komoly zoomfotókig. Mi sajnos a karantén miatt ezt csak otthoni környezetben tudtuk kipróbálni, de az eredmény így is egyértelműen kiváló lett.

Kattintson a képre és nézze meg, milyen fotókat készít a Huawei P40 Pro!Forrás: Origo

Szoftver

A Huawei csúcsmodellje már a legfrissebb, Android 10-es rendszert használja EMUI 10.1-es felhasználó felülettel. Talán némelyeket megzavarhat ez az Android dolog, de érdemes tudni, hogy maga az Android egy ingyenesen használható operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy a Google embargó dacára ezt teljesen legálisan használhatja bármely Huawei telefon. Csupán a Google saját applikációihoz nem tudunk - legalábbis némi trükközés nélkül - hozzáférni, mint a Gmail, a Play store, vagy a google mapps. Ezekre azonban a Huawei a saját alkalmazásboltjában az AppGalery-ben számos alternatívát nyújt. Esetleg egy kis segítséget, az AppGaleryben elérhető More Apps applikációt használva mi magunk is könnyen telepíthetjük az elvileg elérhetetlen appokat különböző külső szolgáltatók felületéről.

Összegzés

A nyilvánvaló nehézségek ellenére a Huawei egy nagyon jó telefonnal lepett meg minket idén is. A hardver vitán felül egy csúcskészüléké, a szoftver pedig egy kis ügyeskedés után viszonylag használhatóvá varázsolható, mondjuk itt egy abszolút kezdőnek nem ajánljuk a dolgot és igazából annak sem, aki teljes életét okostelefonon menedzseli, mert például a banki alkalmazások, vagy autó, robogó bérelő programok nagy része nem elérhető a rendszeren. Ez utóbbi miatt a telefon közel 400 000 forintos árát egy kicsit sokaljuk, bár az tény, hogy ez a hardver jelenleg ilyen árú telefonokban található csak meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!