Csúszik az orosz apptörvény életbe lépése

2020.04.01. 08:06

Csak januártól lesz kötelező helyi cégek appjait előtelepíteni a kütyükre.

A TASS beszámolója alapján hat hónap engedménnyel 2021 januárjára csúszik azon orosz törvény életbe léptetése, amely alapján az Oroszország területén forgalmazott számítógépekre, okostelefonokra, táblagépekre, okostévékre és hasonló eszközökre kötelező bizonyos helyi cégek appjait előtelepíteni. Amelyik gyártó erre nem hajlandó, az nem forgalmazhatja az országban a termékeit.

A kép csak ilusztrációForrás: Luisella Planeta Leoni / Pixabay

A tavalyi év végén elfogadott törvény az orosz internetes vállalkozások versenyképességét hivatott javítani, mivel azok nehezen tudják felvenni a versenyt Google-höz és a társaihoz hasonló, nemzetközi mamutcégekkel. A piaci folyamatokba való efféle beavatkozás szokatlan, és erős kritikákat váltott ki, ám végső soron továbbra is a fogyasztók dönthetik majd el, hogy milyen szolgáltatásokat és alkalmazásokat kívánnak használni az eszközeiken.

A TASS szűkszavú beszámolójából nem derült ki, hogy miért halasztották el a törvény életbe léptetését, ám az efféle esetekben általában több tényező is közrejátszik. Jelen esetben jó eséllyel három nagy faktorról lehet szó: a koronavírus miatti rendkívüli helyzet, a gyártók számára szükséges felkészülési idő, továbbá a szabályozás részleteinek a tisztázása is vastagon benne lehet a hatályba lépés eltolásában.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!