A koronavírus által okozott járvány okozta kényszerű szobafogság azt is jelenti, hogy a hagyományos sportolási lehetőségek jó részétől el vannak zárva az emberek. Nem mehetünk edzőterembe, uszodába, el lehet felejteni a focit és úgy általában a csapatsportokat, még az utcán sem futhatunk együtt senkivel. Ezek a korlátozások szükségesek, de mindez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a sportolásról.

 

Most nem csak arra gondolunk, hogy mindenki fekvőtámaszozzon otthon, vagy nyomja a felüléseket mint egy megszállott, mert az edzésterv kialakítását jobb szakértőkre bízni, de persze egy profi trénert nem hívhatunk el magunkhoz. Ám a körülöttünk lévő és velünk élő, sokszor alapvetően másra használt elektronikai eszközeink ebben is nagy segítséget nyújthatnak, mutatjuk, hogy hogyan.

Telefonos segítség

A milliónyi mobilos alkalmazás között bizony megtalálhatóak a különféle fitnesz appok, amelyek számos gyakorlat pontos leírását tartalmazzák. Még olyat is találunk közöttük, amelyet direkt otthoni környezethez szántak, és ennek megfelelően olyan feladatokat tartalmaz, amelyekhez nem szükséges semmilyen kiegészítő.

A telefonos alkalmazások segítségével otthonunkban sportolhatunk.Forrás: Origo

Olyan is akad, bár nem túl sok, amely magyar nyelven kommunikál, és ennek köszönhetően tényleg nagyon felhasználóbarát minden. Mi a 30 Napos Fitneszkihívás nevű szoftvert ajánljuk, amely fokozatosan növeli a terhelést, és nagyon pontosan, világosan meghatározza, hogy mikor mit kell csinálni. A szoftver másik előnye, hogy szinkronizálható a Google Fit rendszerrel, amelyhez egyébként rengeteg különféle okos eszköz csatlakoztatható. Természetesen nem kötelező ehhez ragaszkodni, ha beírjuk a keresőbe a fitnesz vagy sport kulcsszót, ipari mennyiségű találatot kapunk, csak győzzünk közülük válogatni.
Az alkalmazás innen tölthető le.

Tévétréner

Ha okostévé, akkor elsősorban, a Netflix, a HBO Go, a Spotify vagy a Filmbox jut eszébe a legtöbb embernek, ami nem is véletlen, hiszen ezek a tartalomszolgáltató alkalmazások a legnépszerűbbek. Azonban a televíziók applikációs boltjában sok esetben ott figyelnek a különféle fitneszprogramok is. Az Android TV rendszer esetében például a Daily Workout, amelyet kifejezetten azoknak szántak, akik az edzőterem helyett a napszobában próbálják fitté varázsolni magukat.

Az okostévéken is vannak olyan alkalmazások, amelyek segítenek fitten tartani magunkat.Forrás: Origo

Ezt az ingyenes, egyszerűen letölthető és elindítható szoftvert kifejezetten a televíziók nagy képernyőjéhez tervezték, ezért rengeteg különféle audiovizuális tréninget, oktatóvideót is tartalmaz. Tehát különféle mozgóképek segítségével sajátíthatjuk el a gyakorlatok helyes elvégzését, illetve a kijelzőn feltűnő tanár instrukcióit követve teljes edzéseket nyomhatunk végig. Természetesen azt is szem előtt tartották a készítők, hogy van, aki egy folyamatos, jól felépített ciklust szeretne végrehajtani, így az alkalmazás komplett, hosszú távú, kijelölt végső célt is tartalmazó edzésterveket is tartalmaz.

YouTube

A YouTube a világ egyik legnépszerűbb "tévéadója", hiszen a platformon keresztül milliónyi hosszabb-rövidebb videó tekinthető meg. Ezek között megtalálhatóak az otthoni edzéssel kapcsolatos anyagok is. A mi egyik kedvencünk például a Jóga Életmód csatorna, ahol rengeteg szuper jógával kapcsolatos rövid filmecske tekinthető meg, és amin szakképzett tanárok mutatják be a gyakorlatokat és adnak hasznos tanácsokat.

Ha pedig valaki eszközök nélkül szeretne otthon edzegetni, arra is van mód. A BioTech USA csatornájára például rendszeresen töltenek fel ilyen anyagokat, ahol abszolút elit kategóriás fitnesz-testépítőkkel edzhetünk együtt totálisan ingyen, és akik természetesen magyarul kommunikálnak velünk közben.

De ez csak két példa volt, a YouTube kínálata tényleg gyakorlatilag végtelen, elég csak beírni a keresőbe a kívánt kulcsszót, például, hogy "hasizom-erősítés otthon", és már jelennek is meg a releváns anyagok.

Edzés Skype-on

Vannak olyan személyi edzők vagy jógaoktatók, akik haladva a korral különféle technológiai fejlesztéseket is felhasználnak. Egészen konkrétan különféle videótelefonálást támogató alkalmazásokon keresztül tartják az órákat, pont mint mondjuk az angol- vagy matek magántanárok.

Sokan magántanárok segítségével jógáznak.Forrás: Origo

Legtöbben a Skype-ot favorizálják, de van, aki a Zoomra esküszik, tehát alapvetően ingyenesen elérhető programok szükségesek ehhez, amelyek futtathatóak számítógépen, illetve mobil eszközökön is. Viszont értelemszerűen az ilyen típusú szolgáltatások nem ingyenesek, ahogy nézegettük, átlagosan 2500-5000 forint közötti összeget kérnek el a Skype trénerek. Úgyhogy nem is ajánlunk direkt senkit, akinek felkeltette az érdeklődését a dolog, az írja be a keresőjébe, hogy "Skype fitnesz oktatás" vagy "Skype jóga" és ezt követően jó pár találatot fog kapni.

Megmozgat a játékgép

A játékkonzolokat sokan, sokszor bírálták azért, mert a tévé elé ülteti a felhasználóit, ahelyett hogy azok mozognának. Ez az esetek túlnyomó többségére igaz is, de mint mindig, itt is vannak kivételek. Mégpedig a Nintendo Wii, ami messze nem számít a legújabb konzolok közé, így nem is olyan drága manapság. Ennek ellenére még ma is viszonylag sikeres. Sajátossága a mozgásérzékelővel, azaz gyorsulásmérővel és giroszkópokkal ellátott kontrollerekben rejlik. Ezek segítségével pingpongozhatunk, teniszezhetünk vagy kuglizhatunk a tv képernyője előtt. Sőt, arra is alkalmasak, hogy előre meghatározott gyakorlatokat hajtsanak végre a segítségükkel, hiszen a beépített érzékelőknek hála ezek a perifériák pontosan "tudják", hogy a megfelelő mozdulatsort végezte-e el a felhasználó.

Játékkonzolok segítségével is edzhetünk.Forrás: Origo

Ebben pedig egy szemernyi túlzás sincs, hiszen konkrét fitnesz alkalmazást is készítettek a Wii-hez, amely egy speciális kiegészítőt, illetve rengeteg különféle programot tartalmaz. Képes eltárolni az eredményeket, amelyek visszakereshetőek, így bárki megvizsgálhatja, hogy hogyan fejlődött. A Wii egy nagyszerű példa arra, hogy miben is nyújthatna többet egy játékgép. Kár, hogy az iparág nem ebbe az irányba halad, hiszen voltak hasonló kezdeményezések, például a Microsoft által fejlesztett mozgásfigyelő Kinect, ám azt a projektet már évekkel ezelőtt leállították, pedig most kifejezetten hasznos lenne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!