Adótornyokat gyújtanak fel, mert azt hiszik, hogy az 5G terjeszti a koronavírust

adótorony
EMERYVILLE, CA - MARCH 06: A view of cellular communication towers on March 6, 2014 in Emeryville, California. The U.S. Labor Department is asking mobile phone providers to increase safety training for crews who perform work on cell tower sites in the United States. According to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), more tower site workers died in 2013 than in the previous two years combined and four workers have died in the first weeks of 2014. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Angliában már adótornyokat gyújtanak fel, akik elhiszik az összeesküvés-elméletet.
Vágólapra másolva!

Először a múlt hét végén, majd az elmúlt napokban több olyan eset is történt az Egyesült Királyságban, amikor a mobilszolgáltatók és a rendőrség arról számolt be, hogy az emberek adótörnyokat gyújtottak fel annak érdekében, hogy megsemmisítsék azokat. Az ügyben egyelőre leginkább a Vodafone az érintett, de a cég beszámolója szerint több olyan torony is megrongálódott, amin osztoznak az O2 nevű szolgáltatóval.

A dolog nem véletlen: az adótornyok elleni népharagot egy rohamosan terjedő álhír, vagy inkább összeesküvés-elmélet váltotta ki, mely szerint az 5G-s hálózat bevezetése összefügg a koronavírus terjedésével.

A brit kormány digitális ügyekért, médiáért, kulturáért és sportért felelős részlegének szóvivője elmondta, hogy a "bejelentett ügyek mind egy őrült összeesküvés-elméletekkel kapcsolatosak, melyek online terjednek" és hogy az elkövetőkre "a törvény teljes erejével" fognak lecsapni. Ezen kívül kérték az olyan közösségi platformokat, ahol az lyen álhírek terjednek (Facebook, YouTube, TikTok), hogy igyekezzenek az ilyen jellegű tartalmakat minél előbb eltávolítani.

Nem terjesztik az adótornyok a vírust. Forrás: AFP/Justin Sullivan

Azonban míg a YouTube jellemzően gyorsan reagál, ha "nem megfelelő" politikai véleményeket kell eltávolítani, az aktuálisan tényleg fontos és komolyabb ügyekben lassan és nyögvenyelősen mozdul. A vállalat elmondta, hogy a koronavírussal kapcsolatban minden olyan videót igyekeznek gyorsan eltávolítani, ami "orvosilag nem alátámasztott gyógymódokat mutat be",

azonban a koronavírust és az 5G-s hálózatok kiépítését összekapcsoló összeesküvés-elméleteket terjesztő videók csak "háteresetnek" minősülnek.

Ez pedig azt jelenti, hogy jellemzően nem távolítják el őket, csak az ajánlórendszerük kevesebbszer adja majd ki ezeket a videókat a felhasználóknak, és a videó tulajdonosa valószínűleg nem részesülhet a megjelenések utáni hirdetési pénzből sem.

A YouTube (és részben a Facebook) némileg laza fellépése azért sem szerencsés ebben az esetben, mert a megtévesztett és ijedt emberek olyan adótornyokat gyújtanak fel és rongálnak meg, melyek a járványhelyzetben kritikusan fontos kommunikációt biztosítják.

De miről is szól ez az összeesküvés-elmélet? Tényleg köze van az 5G-nek a koronavírushoz?

Rögtön szögezzük le: természetesen semmi köze a kettőnek egymáshoz, ennek belátásához nem kell sem rádiótechnikusi, sem orvosi végzettség, legfeljebb egy kis józan ész.

Ez persze nem gátolja meg azokat, akik (leginkább haszonszerzésből) igyekeznek megtéveszteni embertömegeket a közösségi médián és videómegosztó platformokon keresztül. Az 5G és a koronavírus kapcsán létrejött összeesküvés-elméletek először január környékén tűntek fel a Facebookon, körülbelül akkor, amikor a vírus megjelent az Egyesült Államokban is, és azóta két fő csapásirány alakult ki:

  • az egyik azt mondja, hogy az 5G elnyomja az immunrendszer működését, hogy könnyebben tudja megfertőzni az embereket a koronavírus,
  • a másik pedig azt, hogy magát a vírust terjeszti valamilyen módon az 5G-s rádiófrekvencia.

Bármennyire is marhaságnak tűnik mindkettő (és azok is, persze), a biztonság kedvéért orvosok és szakértők is nyilatkoztak az ügyben, hogy hitelesen lehessen cáfolni az összeesküvéseket, és remélhetőleg megmenteni a további adótornyokat.

Forrás: Origo

Dr. Simon Clarke, a Readingi Egyetem mikrobiliológiai professzora az összeesküvés-elméletet úgy értelmezte, hogy annak kitalálói szerint az 5G-s hullámok felhevítik az emberi testet, ami így befolyásolja az immunrendszer működését, ami sérülékenyebbé tesz minket a vírussal szemben. Elmondása szerint ugyan létezhetnek olyan rádióhullámok, amik képesek lehetnek ilyenre, de egyrészt akkor már a koronavírus lenne a legkisebb problémánk, másrészt pedig az 5G nem ilyen.

Az 5G-s és más mobilhálózatos rádióhullámok alacsony frekvencián működnek, és túlságosan gyengék ahhoz, hogy bármiféle hatással legyenek az emberek immunrendszerére, amit számos kutatás alátámaszt.

Az összeesküvés-elmélet második hullámával kapcsolatban Adam Finn, a Bristoli Egyetem professzora nyilatkozott, elmondva többek között azt is, amit ezen a ponton már valószínűleg mindannyian tudunk: "A jelenlegi járványt egy olyan vírus okozza, amit az egyik fertőzött ember ad át a másiknak. A vírus és az elektromágneses hullám két egymástól teljesen eltérő dolog. Annyira különböznek, mint a kréta és a sajt".

Persze, az Angliában adótornyokat gyújtogatóknak elég lett volna utána nézni, hogy a városukban (Birmingham, Liverpool, Melling, Merseyside) létezik-e már egyáltalán 5G-s lefedettség, és hamar rájöhettek volna, hogy nem, nem létezik.

Tehát olyan tornyokat próbáltak megsemmisíteni, amiken nem volt 5G-s antenna. És a koronavírus mégis terjed náluk is.